OHAL ve darbe mahkemeleri ilan ediliyor

Türkiye tarihi açısından önemli kararların alınması beklenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı başladı.

Google Haberlere Abone ol
OHAL ve darbe mahkemeleri ilan ediliyor
Türkiye tarihi açısından önemli kararların alınması beklenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı başladı. Kurul toplantısında olağanüstü hal ve darbe mahkemelerinin kurulması gibi konuların da görüşüleceği belirtiliyor.

TOPLANTI 4 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

Türkiye'nin merakla beklediği Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Şimdi gözler hemen ardından yapılacak Bakanlar Kurulu'nda. Bakanlar Kurulu'nda, MGK'da alınan kararların imzalanarak TBMM'ye sunulması bekleniyor. 

ŞENTOP: OHAL VATANDAŞIN HAYATINI ETKİLEMEYECEK

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Mustafa Şentop da OHAL ilan edildiği taktirde vatandaşın sokaktaki hayatının etkilenmeyeceğini söyledi.

OHAL 

Anayasa, olağanüstü hâl rejimini 119, 120 ve 121. maddelerinde iki düzlemde ele alınıyor. 119. maddede  "Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilânı" düzenleniyor. 
Bugün tartışılan olağanüstü hâl uygulaması ise, "Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilânı" başlığını taşıyan 120. maddede tarif ediliyor. Olağanüstü hâl ilanını "MGK'nın görüşünü alarak Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun yapabileceğini" hükme bağlayan anayasanın 120. maddesi şöyle:

"Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir."

Yorumlar