"Öğretmen adayları dil destekleme eğitimi almalı"

Almanya’da öğretmen adaylarının üniversite eğitimlerinin dil yetersizliği olan göçmen ailelere mensup öğrencilere hitap edemediği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
"Öğretmen adayları dil destekleme eğitimi almalı"

Almanya’da öğretmen adaylarının üniversite eğitimlerinin dil yetersizliği olan göçmen ailelere mensup öğrencilere hitap edemediği ortaya çıktı. Üniversite eğitimi boyunca farklı pedagojik ve didaktik dersler gören öğretmen adayları dil yetersizliği konusunda eğitim almadıkları için derste zorlanıyor ve eğitim yılı sonuna kadar işlenmesi gereken müfredatı da bilmiyorlar.

Araştırmayı yapan Mercator Vakfı yetkililerinin verdiği bilgiye göre Alman yüksekokullarının neredeyse yarısında öğretmen adaylarının ‘İkinci dil olarak Almanca’ dersine girme zorunlulukları bulunuyor. Meslek liseleri ve Realschule gibi okul çeşitlerinde üniversite eğitiminde böyle bir zorunluluk üniversitelerin ancak üçte birinde geçerli. En iyi durumda olanların ise yüzde 69 oran ile ilkokul öğretmenleri olduğu raporlara yansıdı.

Araştırma ise buna rağmen adayların özellikle bir buçuk yıllık staj döneminde bu konuda yetersiz olduklarını ortaya çıkardı. Mercator Vakfı Lisan Destekleme Enstitüsü Direktörü Prof. Michael Becker-Mrotzek, durumun ciddiyetinden yola çıkarak bu konuda federal seviyede önlemler alınmasını talep etti. Becker-Mrotzek ayrıca, lisan desteklemenin sadece belli derslerle sınırlı olmadığını, Hauptschule ve Realschule gibi okullarda matematik dersinde dahi lisanın desteklenebileceğini vurguladı.

Almanya’da istatistiklere göre öğrencilerin üçte birinin göçmen ailelere mensup olduğuna dikkat çeken Becker-Mrotzek, bu konuda iyi eğitim almış öğretmenlere olan ihtiyacın büyük olduğunu ifade etti. Öte taraftan Kuzey Ren- Vestfalya’da öğretmen adaylarına bu ders istisnasız zorunlu iken, Baden-Württemberg ve Hessen’de de benzer uygulamalar var.

KRV Eğitim Bakanı ve Federal Eğitim Bakanları Kurulu (KMK) Dönem Başkanı Sylvia Löhrmann (Yeşiller) gerek öğretmen eğitimi gerekse lisan destekleme konularında KMK’nin çalışmalar yapacağını belirtti. CİHAN

Yorumlar