Öğretirken enerji üreten proje, 728 bin liraya mal oldu

Amasya Üniversitesi 'Üretirken Öğreniyoruz' isimli projesi ile elektrik enerjisi ihtiyacının bir bölümünü karşılamayı hedefliyor. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından desteklenen ve 728 bin lira olacak projenin güneş panelleri...

Google Haberlere Abone ol
Öğretirken enerji üreten proje, 728 bin liraya mal oldu

Amasya Üniversitesi 'Üretirken Öğreniyoruz' isimli projesi ile elektrik enerjisi ihtiyacının bir bölümünü karşılamayı hedefliyor.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından desteklenen ve 728 bin lira olacak projenin güneş panelleri Mimarlık Fakültesi ve Suluova Meslek Yüksekokulu çatılarına kurulacak.

Proje kapsamında Merzifon Meslek Yüksekokulu yeni yerleşkesine toplam 9,6 kW gücünde 3 adet rüzgâr türbini yerleştirilecek.

Proje içerisinde akademik araştırmalara destek sağlayacak biçimde meteoroloji istasyonu da bulunacağını belirten Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Yavuz, "Sistem ürettiği enerjiyi anlık olarak şebekeye verecek şekilde tasarlanacak yani çevre için olumsuz olan akü grupları olmayacaktır. Üniversitemizin enerjisinin bir kısmını karşılayacak olan tesis 5 yılda kendini amorti edecektir." dedi.

Proje maliyetinin yüzde 75’inin OKA tarafından, yüzde 25’inin ise üniversite öz kaynaklarından karşılanacağını kaydeden Yavuz, “Günümüzde ülkelerin gelişmişliğinin temel kriterlerinden bir tanesi de kişi başına tüketilen enerji miktarıdır.

En önemli enerji kaynakları ise fosil yakıtlar, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtlar ve nükleer enerji kaynaklarının günün birinde tükeneceği gerçeği ve yarattığı çevresel sorunlar göz önüne alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi bütün dünyada her geçen gün artmaktadır.

Yenilenebilir enerjinin elde edilmesi, teknolojik altyapı ve bu konudaki yetişmiş insan kaynakları açısından ülkemiz istenilen seviyede değildir. Bu proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlileri olan güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi sürecinde öğrencilerimizin teorik bilgi, uygulama becerileri ve farkındalık seviyeleri artacaktır.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar