Öğrencilerin Merakla Beklediği Soruya Cevap

Erdoğan yeni burs ücretlerini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Öğrencilerin Merakla Beklediği Soruya Cevap

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da Toplu Açılış ve 10.000 Kişilik Spor Salonu Temel Atma Töreni'nde konuştu.

Başbakan Erdoğan, "1 Ocak 2014 itibarıyla 1 milyon 452 bin öğrenciye bursa ya da kredi vereceğiz. Lisans öğrencileri için aylık 280 lira olan Kredi Yurtlar Kurumu kredi ya da burs miktarını 300 liraya yükseltiyoruz. Lisans öğrencileri için 560 lira olan burs ya da krediyi aylık 600 liraya yükseltiyoruz.
Doktora yapan öğrencilerin aldığı 840 lirayı da aylık 900 liraya yükseltiyoruz. 2002’ye oranla böylece öğrencilerin aldığı burs ya da kredi miktarını yüzde 567 oranında arttırmış oluyoruz. Yurtlarda olan öğrencilere 201 lira olarak ödediğimiz yemek katkı parasını 220 liraya yükseltiyoruz. dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Antalya gerçekleştirdiği toplu açılış ve temel atma töreninde, "Türkiye Cumhuriyeti toprakları tek vatanımızdır. Burada kimse operasyona, ameliyata cüret edemez. Ettiği anda karşısında devletimizi bulur, hükümetimizi bulur" dedi. Başbakan Erdoğan, Antalya'da yeni burs ve öğrenim kredisi miktarlarını açıkladı.

Başbakan Erdoğan, Antalya'daki ikinci gününe merkez ilçelerden Kepez'de düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreniyle başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada üniversite öğrencilerinin yeni burs ve kredi miktarlarını açıkladı. Göreve geldikleri tarihte Türkiye'de sadece 451 bin öğrencinin ancak 45 lira burs veya kredi alabildiğini belirten Başbakan Erdoğan, burs ve kredi alan öğrenci sayısının 1 milyon 340 bine ulaştığını söyledi.

1 Ocak 2014 itibariyle Türkiye genelinde 1 milyon 452 bin 363 öğrenciye burs ya da kredi verileceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, 1 Ocak'tan itibaren öğrenim kredisi ve burs miktarlarının lisans öğrencilerinde aylık 280 liradan 300 liraya, yüksek lisans öğrencilerinde 560 liradan 600 liraya, doktora öğrencilerinde 840 liradan 900 liraya yükseltildiğini açıkladı.

"2002'ye göre lisans öğrencilerinin kredi ve burs miktarlarını böylece yüzde 567 oranında arttırmış oluyoruz" diyen Erdoğan, bununla birlikte Kredi Yurtlar Kurumu'nun yurtlarında kalan öğrencilerin ise aylık 200 lira olan beslenme katkısının 1 Ocak itibariyle 220 liraya çıkartıldığını kaydetti.

Ak Parti iktidarı döneminde üniversite harçlarının kaldırıldığını, Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının koğuş sisteminden ranza sistemine geçerek adeta 5 yıldızlı bir otele dönüştüğünü anlatan Erdoğan, yeni burs ve kredi rakamlarının tüm öğrencilere hayırlı olmasını diledi. 

MERKEZLE YERELİN VİZYONU BULUŞACAK

Konuşmasına Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayını dün düzenledikleri törenle Menderes Türel olarak açıkladıklarını belirterek devam eden Başbakan Erdoğan, "Antalya'ya büyük emekleri geçmiş Menderes Türel arkadaşımız ki Genel Başkan Yardımcım, milletvekilimizdir, Antalya'ya hayırlı olsun diyorum" dedi. 30 Mart'tan sonra Antalya'daki yatırımların daha da artacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Merkezdeki vizyonla yereldeki vizyon buluştuğunda inşallah Antalya şaha kalkacak. Türkiye ve dünyada hak ettiği konuma yükselecek" diye konuştu.

'EKONOMİDE REKORLAR KIRIYORUZ'

Bir ülkede, bir şehirde yatırımın, üretimin, büyümenin önündeki en önemli engelin istikrarsızlık ve güvensizlik olduğunu belirten Başkan Erdoğan, devletle millet arasında güvenin olmadığı, huzurun ve güvenliğin olmadığın bir ortamda ekonominin büyüyemeyeceğini söyledi.

Ak Parti iktidarının istikrarı, güvenli ve güvenliği tesis etmek için yoğun mücadele içinde olduğunu kaydeden Erdoğan, “Dünya ekonomik olarak çok zor süreçten geçiyor. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Japonya çok zorlu süreçten geçiyor. Ama buna karşılık Türkiye her gün rekor üstüne rekorlar kırmak suretiyle yaşamını sürdürüyor" dedi. 

'MİLLETİN ROTASINDA YÜRÜDÜK'

Türkiye'nin büyüme rakamlarını paylaşan Başkan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz kimden aldık bu hükümeti? DSP, MHP ve ANAP'tan aldık. 5 yıl yönetme hakları vardı 3.5 yıl kalabildiler. Kaçarak gittiler, götüremediler. Göreve geldiğimizde Merkez Bankası'nın kasasında 27.5 milyar dolar vardı. Şu anda Merkez Bankamızın döviz rezervi 135 milyar 637 milyon dolar oldu. Bakınız, küresel finans krizi devam ederken IMF'ye olan borcumuz neydi? 23.5 milyar dolar. Kimler borçlandı? DSP, MHP, ANAP hükümeti borçlandı. Onların borcunu geldik biz ödedik. 14 Mayıs'ta IMF'ye olan bu borcu sıfırladık. Şimdi IMF bizden borç istiyor. Anlaştık şimdi 5 milyar dolar onlara borç vereceğiz. Büyük ülke böyle olunur, böyle büyük devlet olunur. İşte bunu yakaladık. Milletini çizdiği rota buydu. Milletimiz bize bunu söyledi biz de bunun gerçekleştirdik."

'KAHRAMANLAR DİYARI ANTALYA'

Çözüm süreciyle birlikte Türkiye'nin büyümesinin çok daha farklı olacağını belirten Başbakan Erdoğan, ülke genelinde 1 yıldır terör nedeniyle kayıpların yaşanmadığını söyledi. “Şehit vermiyoruz, gençlerimiz ölmüyor, anneler babalar ağlamıyor" diyerek konuşmasını sürdüren Erdoğan, bu ortamın sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da değil tüm Türkiye'de yaşandığını söyledi. Başbakan Erdoğan, “İnsanlar huzur içinde, kaygılanmadan, korkmadan umutla hayatlarını sürdürüyorlar. Hiç kuşkusuz bütün bunlar, çözüm sürecine yönelik en fazla fayda sağlayan illerimizden biri Antalya. Antalya bu noktada, kahramanlar diyarı, şehitler diyarı. Antalya bir yıldır bu acıyı yaşamıyor. İnşallah bir daha yaşamaz. Yine bir yıldır Antalya daha fazla turist ağırlayarak kazancını artıyor. İşte bu süreci biz muhafaza edecek çok daha ileri taşıyacağız" şeklinde konuştu. 

'BAŞINI ÖNE EĞDİRMEYECEĞİZ'

Başbakan Erdoğan, çözüm sürecinde ne Antalya'nın ne de diğer 80 ilin başını öne eğdirmeyeceklerini belirterek devam ettiği konuşmasında CHP'ye “Bunlar Antalya'da bayrağımızı sallarlar ama Hakkari'ye gidince bayrağımızı çıkaramazlar. Biz ise bayrağımızı burada da, Hakkari'de de onurla sallandırırız. Çünkü biz 'Bayrakları barak yapan üstündeki kandır toprak eğer üstünde ölen varsa vatandır' diyerek yola çıktık" sözleriyle yüklendi. Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tek millet dedik. Ama bizim millet anlayışımızda, bu millet kavramının içinde Türk'ü de var, Kürt'ü var. Laz'ı, Çerkez'i Gürcü'sü, Abaza'sı, Boşnak'ı, Roman'ı, Pomak'ı da var. 36 etnik unsur millet kavramının içerisinde var. Tek millet. Ardından tek bayrak. Bayrağımızın rengi şehidimizin kanıdır, hilalimiz bağımsızlığımızın ifadesidir, yıldızımız şehidimizin sembolüdür. Tek vatan diyoruz, 780 bin kilometreyle tek vatan. Türkiye Cumhuriyeti toprakları tek vatanımızdır. Burada kimse operasyona, ameliyata cüret edemez. Ettiği anda karşısında devletimizi bulur, hükümetimizi bulur. Bütün güvenlik güçlerimizle bizi bulur. Türkiye Cumhuriyeti devleti tek devlet. Başka bir şey burada düşünülemez. Yola böyle çıktık. Ayrımcılık olmayacak. Biz 81 vilayetimizde, tüm yaşayanlarımızı, 76 milyonuyla kucaklıyoruz. Yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Türk, Kürt, Laz, Çerkez fark etmez hepsi bizim, hepsine eşit mesafedeyiz, ayrımcılık yok bizim kitabımızda. Bir parti bakıyorsun bir etnik unsuru temsil ediyor. Başka bir parti başka bir etnik unsuru temsil ediyor. Kucakla milleti kucakla. Birisi Sivas'ın ötesine gidemiyor, öbürü Sivas'ın bir diğer yanına gidemiyor. Birisi kumsalların partisi ama Ak Parti iktidarı tüm Türkiye'nin iktidarı, farkımız bu. Onun için çözüm süreci."

'DERTLİYİM ÇÜNKÜ BABAYIM'

Antalya'daki konuşmasında muhalefete “Ne yaptınız Antalya için, yerel yönetimde ne yaptınız?" diye seslenen Başbakan Erdoğan, “Yapamazlar, bu iş kabiliyet işidir" dedi. Fakat bunun karşısında muhalefet partilerinin başörtülü olan olmayan diyerek gençleri birbirinden ayırdığını savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Yavrularımızı birbirinden ayırdılar. 'Senin başörtün var' dediler, okuldan içeri sokmadılar. Ben dertliyim çünkü bir babayım. Yavrularımı, ülkemde üniversite tahsili yaptırtamadım. Erkek evladıma katsayı engeli getirdiler, çünkü İmam Hatip mezunuydu. Kızlarıma başörtüsü engeli getirdiler. Hem katsayı, hem başörtü. Ama başarılıydılar ve ülkemde okutamadım. 'Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya' dediler" diye konuştu.

Böylesine bir dönemin sonunda Ak Parti iktidarıyla birlikte başörtüsü ve katsayı engelinin ortadan kalktığını kaydeden Başbakan Erdoğan, “Başörtülüsü açığı da beraber kardeş kardeş okuyorlar mı? Ülkem bölündü mü, parçalandı mı? Kamuda beraber çalışıyorlar. Ne oldu, parçalandı mı? Neydi bu gerginlik ya. Bırakın Allah aşkına açın önünü. Açtık. Bu işi başardık. Şimdi artık başaran istediği üniversiteye gitme hakkına sahip. Normalleşme bu işte. Bir toplumun önce iç huzuru olacak. Merkezi yönetimde bunu da başarmanın, hak ve özgürlükler noktasında bunu da başarmanın mutluluğu içindeyiz" diye konuştu. 

AÇILIŞ TÖRENİNDEN NOTLAR

Başbakan Erdoğan'a ilk programında eşi Emine Erdoğan'la birlikte Enerji ve Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel, Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Antalya milletvekilleri eşlik etti. 

Emine Erdoğan, toplu açılışları gerçekleştirmek için eşi Başbakan Erdoğan'ın yanına çıktığında eşiyle yakından ilgilendi. Önce Başbakan Erdoğan'ın atkısını düzelten Emine Erdoğan, daha sonra güneş gözlüğünü koltuğunun altından kendisine vermek istedi ama Başbakan Erdoğan eliyle dokunarak gözlüğü almadı.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması boyunca Antalyaspor atkısı takarken paltosunu konuşması öncesi çıkardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törende Antalya'da 31 okul, 4 yüksek öğretim binası, 5 cami, 4 kuran kursu, 7 spor ve sosyal tesis, 24 alt yapı ve içme suyu, 3 bölünmüş yol ve tünel, toplu konut projesi, balıkçı barınağı ve Ak Partili Kepez Belediyesi'nin Kepez Park Varsak'ın bulunduğu, yaklaşık 700 milyon TL değerinde 109 tesisin açılışını gerçekleştirdi.

Başbakan Erdoğan, Sakıp Sabancı Bulvarı üzerinde 10 bin kişilik spor salonunun temel atma törenine canlı yayınla bağlandı. Yayın geç gelince Başbakan Erdoğan, “Şu an ekranda Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç yok, Daha Suat Bey gelmedi karşımıza" dedi. Kısa bir bekleyişin ardından Bakan Kılıç, ekranda belirdi ve temel atma töreni gerçekleşti. 

Toplu açılış ve temel atma törenine ilgiden son derece mutlu olan Başkan Erdoğan, kurdele kesimi sırasında “Antalya kendine yakışanı yakalasın, bunu bulsun. Ama ben bugün karşımdaki muhteşem katılımı görünce inanıyorum ki Antalya kararını verdi. Bunun görüyorum" diye konuştu. 

Açılışın yapıldığı alanda Ak Parti Kepez ilçe teşkilatının 'Yalan olsaydı gözlerin kimse sevmezdi seni bu kadar uğrunda bunca gönül sel olmazdı o kadar' yazılı pankartı dikkat çekerken, tören alanını etrafındaki ağaçlar Başbakan Erdoğan'ı görmek isteyenler için platform oldu. Erdoğan'ın konuşması öncesinde parti bayrağıyla ağaca çıkan yaşlı bir kadın ise ilgi odağı oldu. Törende ayrıca kaybolan çocuklar için arama noktalarında kayıp çocuk noktası oluşturuldu.

Başbakan Erdoğan, toplu açılış törenine gelmeden kendisine ayrılan yer ve önündeki çiçek AFAD ekipleri tarafından radyoaktif taramadan geçirildi. Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği toplu açılış töreninde Başbakan Erdoğan'ı görmek için saatler öncesinden alana gelen çok sayıda kadın, yığılma nedeniyle fenalık geçirdi. Rahatsızlanan kadınlara sağlık ekipleri ve güvenlik görevlileri yardım etti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN KORKUTELİ'NDE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya programı kapsamında Korkuteli İlçesi'nde düzenlenen toplu açılış törenine katıldı. Toplam değeri yaklaşık 178 milyon lira olan okul, pansiyon, köy sosyal donatıları, içme suyu tesisi, meydan düzenlemesi, spor tesisi ve bölünmüş yoldan oluşan tesislerin toplu açılış kurdelesini kesen Başbakan Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, bazı bakanlar ve milletvekilleri eşlik etti. 

Eski Cumhuriyet Meydanı'nda halka seslenen Başbakan Erdoğan'ı binlerce Korkutelili dinledi. 'Dünya Lideri meyve diyarına hoşgeldiniz', 'Büyük Usta mantar diyarına hoşgeldiniz' pankartlarıyla karşılanan Başbakan Erdoğan, “Bugün Yörükler diyarındayız. Bugün çok farklı, bizim için tarihi derinliği olan bir ilçemizdeyiz. Yavuz Sultan Selim'in ağabeyi Şehzade Korkut'un ilçesindeyiz. Bu bakımdan Korkuteli bizim için anlamlı" dedi.

LAFINI DEĞİL İSPATINI YAPTIK

Açılışı yapılan yatırımların Korkuteli için büyük önem taşıdığını söyleyen Başbakan Erdoğan, 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişleyeceğini anlattı. CHP ile MHP'nin buna karşı çıktığını ifade eden Erdoğan, “CHP bunu aldı Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. 'Büyükşehir Belediyesi ta Kaş'a, Gazipaşa'ya hizmeti nasıl götürsün? Bu olmaz' dediler. Halbuki biz bunun lafını değil, ispatını yapmıştık. İstanbul'da, Kocaeli'nde yapmıştık. Orada mülki sınırlar büyükşehir olarak bir dönemi yaşadı. Oralarda oluyor da buralarda niye olmasın? Bütün bunlarla modern Türkiye, modern Antalya, modern Korkuteli nasıl olur bunun yasasını onlara rağmen çıkardık. Şimdi tabi ki merkez ve yerel yönetimler olarak el ele vereceğiz ve çok daha farklı bir şehirleşmeyi olgunlaştıracağız" diye konuştu.

'SEVSİNLER SİZİN GİBİ MİLLİYETÇİYİ'

Konuşmasını, “Bizim boş sözlerle, aldatmayla, iftira ile işimiz yok. Bizim işimiz hizmet. Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik" diye sürdüren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizim siyasetimiz hizmet siyaseti, gerisi lafı güzaf. Türkiye yıllarca boş laflarla peynir gemisi yürüttü. Yürür mü, yürümez. İşte DSP, MHP, ANAP bizden önce iktidardı. Millet onlara 5 yıl görev verdi. Çakmadılar. Ne oldu? 3,5 yıl dayandılar. Bırakıp gittiler. Bak 11 yıldır hizmet üretiyoruz, 11 yıl. IMF'ye borcumuzu 14 Mayıs'ta sıfırladık. Şimdi IMF'ye biz 5 milyar dolar borç veriyoruz. Milliyetçiyiz diyorlar değil mi? Sevsinler sizin gibi milliyetçiyi. Nasıl milliyetçisiniz yahu?"

TOPLANAN VERGİ FAİZİ ÖDEMEYE YETMİYORDU

Merkez Bankası'nın kasasında 27,5 milyar dolar varken görevi devraldıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, şu anda Merkez Bankası'nın kasasında 135 milyar 625 milyon dolar olduğunu ve son çeyrekte Türkiye'nin büyüme hızının yüzde 4 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Erdoğan, "Bütün bunlar işi bilmenin, netice almanın en güzel ürünü. Unutmayın. Göreve geldiğimizde devlet yüzde 63 faizle borçlanıyordu. Şimdi 6-7. Aradaki fark kimin cebinde kaldı, vatandaşımın cebinde kaldı. Ah benim kardeşlerim toplanan vergi faizi ödemeye yetmiyordu. Ama şimdi bizim faiz giderlerimiz yüzde 16'ya düştü" diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZA ANLATIN

Konuşması 'Başbakan Erdoğan' sloganlarıyla kesilen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Korkuteli'ni Şehzade Korkut ile buluşturacak bir adım atmamız lazım. Buna var mıyız? Onun için durmayacağız. Durmak yok yola devam diyeceğiz. Lütfen 1970'lerin, 90'ların Türkiye'sini çocuklarınıza, çocuklarımıza anlatalım. Hatta oraya kadar değil 2000'i anlatın, 2001'i, 2002'yi anlatın. Anlatın nelere muhtaçtık. Delikli paralara muhtaçtık. Gidip de yüz bin, iki yüz bin lira borç alamıyorlardı. Bugün git yarın gel. Ama artık bizim böyle bir ihtiyacımız yok."

MİLLETİN ÖNÜNÜ AÇTIK

Başörtüsünden dolayı kız çocuklarının okula gidemez durumda olduğunu Korkuteli konuşmasında da vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dertli baba olarak çektim ben bunu. Çocuklarımız erkek, onlara da katsayı uygulaması getirdiler. Ayağına prangayı bağlıyor, koş koşabilirsen. Nasıl koşsun? Niye adaletsizlik yapıyorsun? Gençliğimizin 15 yılını çaldılar. Ne oldu? Şimdi katsayı kalktı. Ülke bölündü mü, parçalandı mı? Başörtüsü ile okullarımıza yavrularımız gidiyor, başı açık kardeşleriyle gidiyorlar, ne oldu, parçalandık mı, bölündük mü? Devlet dairelerinde artık kardeşlerimiz başörtüsü ile çalışıyor. Ne oldu, parçalandık mı, bölündük mü? Normalleşti şimdi, şimdi huzur, mutluluk var. Ben Türkü de, Kürdü de, Lazı da, Çerkezi de, Arnavut'u da seviyorum. Hepsini seviyorum. Yaradılanı yaradandan ötürü seviyorum. Bizim farkımız bu. Biri diyor ki ben Kürtlerin partisiyim, diğeri de ben Türklerin partisiyim diyor. Peki diğerlerinin partisi nerede? Birisi de çıkıp ben kumsalların partisiyim diyor. Ak Parti iktidarı 76 milyonun partisi, tüm milletin partisiyiz."

'TÜRKİYE CUMHURİYETİ TEK DEVLETİMİZ'

Afyonkarahisar'dan yola çıkarken, '36 etnik unsur tek millet', 'tek bayrak' ve 'tek vatan' dediklerini Başbakan Erdoğan, "Biz her yerde varız. 780 bin kilometrekarenin iktidarıyız biz. Ne belli bir bölgenin ne belli bir etnik unsurun değil 76 milyonun. Böyle çıktık yola böyle gidiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tek devletimiz. Kimseye burada operasyon, ameliyat yaptırmayız. Yapmaya gayret edenler bedelini ağır öderler. Tüm güvenlik güçlerimizle, hükümetimizle, devletimizle her an her zaman karşısındayız. Bunu böyle bilecekler" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARLA SOHBET ETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının ardından alandakilere 'Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda' şarkısının sözlerini söyletti ve açılışı yapılacak tesislerin kurdelesini kesti. Ardından bir süre vatandaşla sohbet eden Başbakan Erdoğan çocuklara satranç takımı ve oyuncak dağıttı.

Erdoğan helikopterle geldiği Korkuteli'nden yine helikopterle Finike İlçesi'ne geçti.

Yorumlar