Öğrencilerin geliştirdiği proje ile kırmızı ışık kazaları sona erecek

Yozgat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü öğretmen ve öğrencileri, trafikte kırmızı ışık ihlali ve köprülerde araçlardaki fazla yükten dolayı meydana gelebilecek kazaları önlemek amacıyla bir proje geliştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Öğrencilerin geliştirdiği proje ile kırmızı ışık kazaları sona erecek

Yozgat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü öğretmen ve öğrencileri, trafikte kırmızı ışık ihlali ve köprülerde araçlardaki fazla yükten dolayı meydana gelebilecek kazaları önlemek amacıyla bir proje geliştirildi. Proje sayesinde yük taşıyan araçların köprülere takılmadan geçmesi amaçlanıyor.
Geliştirilen projede trafik ışıklarının bulunduğu alanlarda uzaktan kumandalı otomasyon sistemi ile çalışan otomatik bariyer sistemi ile kırmızı ışık yandığı zaman araçların önüne uzaktan da fark edilen ve yanıp sönme özelliğine sahip ışık sistemi bulunan bariyerler çıkacak. Sarı ışıktan yeşil ışığa geçildiği zaman ise araçların önündeki bariyer aşağı inecek ve araçların geçişini sağlayacak.
Köprülerde yükseklikten dolayı meydana gelebilecek kazaları önüne geçmek için geliştirilen proje ile araç üzerindeki yükün köprüden geçişe uygun olup olmadığını sürücülere köprü girişlerine yerleştirilecek otomatik algılayıcı sistemi sesli olarak bildirecek ve araçtaki yük köprü yüksekliğinden fazla ise araçların geçişi engellenmiş olacak.
Yozgat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü Öğretmeni Selçuk Patır, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ışık ihlali sonucu meydana gelen trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi. Patır, "Projemiz, trafik ışıklarında kırmızı ışık ihlali yaparak trafik kazalarına sebebiyet veren sürücüleri ışıklarda engellemeyi amaçlıyor. Trafik akışı içerisinde yeşil ışık yandığı zaman herhangi bir problem olmayacak. Kırmızı ışık yandığı zaman otomatik bariyer sistemimiz hareketleniyor. Otomatik bariyer hareketlendiği için sürücülerin geçişine izin vermiyor. Böylelikle trafikte ışık ihlali yaparak oluşacak kazaların önüne geçilmiş oluyor. Tam kırmızı ışık yandığı zaman bariyer çıkıyor. Bariyer aynı zamanda ışıklı bir bariyer olduğu için uzak mesafeden de sürücüleri uyarmış oluyor. O bariyer çıktığı içinde sürücüler yoldan geçmiyor ve dolayısıyla ışık ihlalinin önüne geçilmiş oluyor. Kırmızıdan sarıya geçişte bariyerimiz aşağı inmiş oluyor. Sürücüler hazırlanıyor. Yeşil ışık yandığı zaman sürücüler hareket ediyor." dedi.
Diğer bir projelerini ise köprü geçişleri için hazırladıklarını kaydeden Patır, "Zaman zaman fazla yüklerden dolayı birçok kamyon köprü girişlerine takılarak kazaya sebebiyet veriyor. Biz bunu önlemek için köprü girişlerine bir otomatik bir algılayıcı yerleştirilebileceğini düşündük. Bu algılayıcı araç yüksekliğinin köprüye uygun olup olmadığını belirleyecek. Uygun değilse ışıklı ve sesli bir şekilde uyarı yapacak. Projelerimizin amacı, olası trafik kazalarında oluşacak can ve mal kaybını önlemektir." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar