Öğrencilerin geliştirdiği ‘Lodos Bacası’ ile soba zehirlenmelerine son

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin yoğun olduğu Bursa’da, ölümlerin önüne geçecek sistemi endüstri meslek lisesi öğrencileri geliştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Öğrencilerin geliştirdiği ‘Lodos Bacası’ ile soba zehirlenmelerine son

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin yoğun olduğu Bursa’da, ölümlerin önüne geçecek sistemi endüstri meslek lisesi öğrencileri geliştirdi. Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, ‘Lodos Bacası’ adını verdikleri sistem ile zehirli soba gazının geri basılmasını engelliyor.

Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Uçak Bölümü 11. sınıf öğrencisi Emre Bendoldur, lodos nedeniyle meydana gelen ölümleri önlemek amacıyla arkadaşları ile bu projeyi geliştirdiklerini dile getirdi.

Bursa’da soba zehirlenmelerinin çok sık yaşandığına dikkat çeken Bendoldur, şunları ifade etti: “Lodostan dolayı Bursa’da soba zehirlenmeleri çok oluyor. Biz bunu engellemek için 'Lodos Bacası' adını verdiğimiz bir sistem geliştirdik. Sistemin altı kapalı, baca borusu içinde. Soba borusunun içindeki sıcak hava ile lodos aynı anda yukarı çıkıyor. Lodos alttan girdiği için soba borusunun içindeki zehirli havayı vakumlayarak yukarıdan çıkıyor. Sistem böyle çalışıyor ve soba zehirlenmeleri engellenmiş oluyor.”

Lodos bacasını birkaç ay önce ürettiklerini belirten Bendoldur, “Özellikle soba zehirlenmeleri çok olduğu için bunu tasarladık. Bu bir tasarım. Ama bu geliştirilirse evlerde rahatlıkla kullanılabilir ve karbonmonoksit gazından zehirlenmeler sona erer.”
CİHAN

Yorumlar