Öğrencileri klişe ve ezberci sistemden çıkarmamız gerekiyor

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Antalya ve çevre illerdeki tüm özel lise, devlet liseleri ve dershanelerde görev yapan PDR öğretmenlerine yönelik ‘21.

Google Haberlere Abone ol
Öğrencileri klişe ve ezberci sistemden çıkarmamız gerekiyor

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Antalya ve çevre illerdeki tüm özel lise, devlet liseleri ve dershanelerde görev yapan PDR öğretmenlerine yönelik ‘21. Yüzyılda Eğitim ve Yönetim Alanında Yeni Perspektifler; Eğitimde Kreatif Düşünce ve İnovasyon’ konulu seminer düzenledi. Semineri İngiltere’de Norwich Business School’da eğitim uzmanı olarak çalışan Dr. Fahri Karakaş verdi.

UAÜ Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Türkiye’nin en önemli meselesinin öğretmen eğitmek olduğunu belirterek, “Artık dünyada eğitim üç ana faktörden oluşuyor; bilgi, beceri ve erdem. Türkiye henüz ‘bilgi’ aşamasında. Bunu aşmamız gerekiyor. Ayrıca ‘kirli bilgi’ ve ‘doğru bilgi’ ayrışmasını da gençlere öğretmemiz lazım.” dedi.

PDR öğretmenlerine seminer veren Eğitimci Dr. Fahri Karakaş, Londra’daki öğrencilerinin yaptıklarından örnekler sundu. “Biraz deli ve çılgın olmamız lazım. Yeni neslin hızına ancak böyle yetişebiliriz” diyen Karakaş, “Takım çalışması, yenilikçi düşünce ve inovasyon. Bunlar bu yüzyılın yeni eğitim stratejileridir. Artık bilgiye ulaşmak iki saniyelik bir iş. Klişe ve ezberci sistemden öğrencileri çıkarmamız gerekiyor. Doğru düşünce, yenilikçi ve kreatif düşünceyi nasıl öğretiriz bunu bilmemiz gerekiyor." dedi.

Karakaş, bugünkü nesillerin artık Google nesli, internet nesli olarak adlandırıldığını ifade ederek, ABD’de ‘Black Mirror’ dizisini örnek verdi. Karakaş şunları söyledi: "Artık çocukların ellerinde tablet bilgisayar ve akıllı telefonlar düşmüyor. Bu yeni oluşumdan geri kalma lüksümüz yok. Bunların zararlarını nasıl eleyebilir, yararlı taraflarını nasıl öğretiriz buna kafa yormamız gerekiyor. Bir de öyle bir şey yapın ki, hem öğrenin, hem eğlenin, hem de sıra dışı olun. Hamal gibi öğrenciye bilgi yüklemesini bırakmamız lazım. Düşünce becerilerini kazandırmak en önemli işimiz olmalı.”

Herkesin sevdiği işlere yönelmesinin önemine vurgu yapan Dr. Karakaş, bu konuda Steve Jobs’un sözlerini örnek verdi: “Sevdiğiniz işi yapmalısınız, yaptığınız işi çok sevmelisiniz.”

Öğleden önce ve öğleden sonra iki oturum şeklinde devam eden seminerin sonunda eğitimcilere ‘katılım sertifikası’ verildi. CİHAN

Yorumlar