Öğrencilere çini ve seramik sanatını öğretiyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Kaşi Seramik, çini ve seramik sanatının yaşatılması ve yaygınlaştırılması için öğrencileri yetiştiriyor. Ereğli’de 2007 yılından bu yana faaliyet gösteren bölgenin tek seramik atölyesi,...

Google Haberlere Abone ol
Öğrencilere çini ve seramik sanatını öğretiyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Kaşi Seramik, çini ve seramik sanatının yaşatılması ve yaygınlaştırılması için öğrencileri yetiştiriyor. Ereğli’de 2007 yılından bu yana faaliyet gösteren bölgenin tek seramik atölyesi, 250 metrekare alanda dekoratif parçalar üretiyor. Tamamı el işlemesi ile üretilen aklar, vazolar, küpler, kül tabloları, duvar panoları çeşitli illerdeki mağazalar ile internet üzerinden satışa sunuluyor.

Kaşi Seramik’in yöneticisi İznik Meslek Yüksek Okulu Çini İşletme Bölümü mezunu çini ustası Sümeyra Bilgin Gündoğdu, çini sanatının yükselişe geçmesi nedeniyle son zamanlarda daha çok çini ürünlerine ağırlık verdiklerini söyledi. Atölyede seramik ve çini sanatının yaygınlaştırılması ve yaşatılması amacıyla talep edenlere kurslar verdiklerini anlatan Gündoğdu, “Kaşi Seramik, 2007 yılında kuruldu. Atölyede seramikçi, alçı işi yapan ve toprakla uğraşan birçok kişi çalışmış. 3,5 yıl önce benimle tanıştılar ve burada çalışmaya başladım. Ben kendim çini işleme ustasıyım. İznik Meslek Yüksek Okulu Çini İşleme Bölümü mezunuyum. Benimle tanıştılar. Birlikte 3,5 senedir çalışıyoruz. Hem seramik çalışmalarımız hem de çini çalışmalarımız söz konusu. Ama son dönemde daha çok çiniye ağırlık verdik. Çünkü çini son zamanlarda yükselişe geçmiş geleneksel el sanatlarından bir tanesi. Kdz. Ereğli’de bu faaliyeti sürdürüyoruz. Bölgemizin tek seramik atölyesi. 250 metrekarelik bir atölyemiz var. İçerisinde fırınımız, çamur karma makinelerimiz, alçı tezgâhlarımız bulunuyor. Ofis olarak kullandığımız alanda kursiyerlerimize çini sanatını öğretiyoruz. Kurslara talep fazla olmasına rağmen yerimizin dar olması nedeniyle şu anda az sayıda kursiyerimiz var. Kursiyerlerimiz, kendi el becerileri ve zevklerine göre modeller oluşturup, bunlar üzerine çalışma yapıyorlar.” dedi.

Gündoğdu, bölgede tek olan bu atölyenin kurulmasını sağlayan ve kendilerine bu imkanları sağlayan iş adamı Semih Çolak ile Hasan Ali Teberoğlu’na teşekkür etti. Kaşi Seramik atölyesinde üretilen ürünler, İstanbul ve İznik’teki mağazalar ile firmanın resmi internet sitesi üzerinden satışa sunuluyor.

CİHAN

Yorumlar