Öğrencilerden 'Türkçe'nin Sultanları' sergisi

Türkçe’nin gelişimine katkı sunan 21 şair ve yazarın yaşamlarından kesitlerin fotoğraflar eşliğinde sunulduğu ‘Türkçe’nin Sultanları’ isimli sergi Malatya’da açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Öğrencilerden 'Türkçe'nin Sultanları' sergisi

Türkçe’nin gelişimine katkı sunan 21 şair ve yazarın yaşamlarından kesitlerin fotoğraflar eşliğinde sunulduğu ‘Türkçe’nin Sultanları’ isimli sergi Malatya’da açıldı. Sergide öğrenciler görseller eşliğinde Yunus Emre, Mehmet Akif, Nazım Hikmet ve Atilla İlhan'ı anlatıyor.

Özel Rahime Batu Anadolu ve Fen Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan sergi Malatya Park Alışveriş Merkezi fuaye alanında açıldı. Türkçe’nin dil olmasına, gelişimine ve etkileşimine katkı sunan isimlerin yaşamlarının anlatıldığı sergi edebiyat tarihinin nadidi şahsiyetlerini Malatyalılarla buluştu. İki gün açık kalacak sergide edebiyata gönül veren insanlar zihinlerini tazeleme fırsatı bulacak. Okul Müdürü Ufuk Ercul, güzel dilimizin bir bayrak gibi dünyanın dört bir yanında dalgalanmasından ilham alarak böyle bir sergi açtıklarını belirtti. Geçmişten günümüze Türkçe’ye büyük katkılar sunan edebiyat değerinden 21 tanesi sergileyebildiklerini anlatan Ercul, "Sergi kapsamında 21 şair ve yazarın hayatını ve eserlerini 42 öğrencimiz, edebiyat öğretmenleri gözetiminde anlatıyor. Sergimizde Yunus Emre’den Mehmet Akif Ersoy’a, Nazim Hikmet’ten Atilla İlhan’a birçok ünlü şairimizin hayatı görseller eşliğinde anlatılıyor. Bildiğiniz gibi Yunus Emre, Türkçeye adeta hayat vermiş, cılız bir pınar olan dilimizi çoşkun bir dereye dönüşmüştür. İstiklal şairimiz Mehmet Akif, İstiklal Marşı’mızı duygusunu katarak anlatmış, Türkçe’ye farklı çalışmalarıyla önemli katkılar sunmuştur. Nazım Hikmet, Türk edebiyatının, Türk şiirinin gelişmesine büyük katkıda bulunmuş, şiirlerinde çok farklı bir üslûp kullanmıştır. Sergimizde hayatları ve eserleri anlatılan şair ve yazarlarımızın hepsi birbirinden değerli isimler. Öğrenci ve öğretmen arkadaşlarımız bu sergiyi hazırlarken farklı bir heyecan içindeydiler. Türkçe’nin oluşumuna dikkat çekerek toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyorlar."

Serginin açılışında Alaaddin Enes Tosun isimli öğrenci tarafından seslendirilen Şair Necip Fazıl Kısakürek'e ait Sakarya Türküsü izleyenleri duygulandırdı. İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını iki Türk öğrenci arkadaşıyla birlikte okuyan Somalili öğrenci Beşir Muhammed, Türkçenin çok akıcı ve heyecanlandırıcı olduğunu dünyada önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Ziyaret defterine duygu ve düşüncelerini yazan veliler, güncel konular arasında boğulan insanların gündemine Türkçe’yi sokan öğrencilere teşekkür etti.
CİHAN

Yorumlar