Öğrenciler meslek ve üniversiteler hakkında yeterli bilgiye sahip değil

Sebat Eğitimciler ve Yazarlar Derneği (SEYDER) rehberlik uzmanı Oğuzhan Çağlar, sınav maratonun ardından tercih telaşı saran üniversite adaylarına tesviyede bulundu. Tercihte başarı sırasının önemine değinen Çağlar, ÖSYM’nin bu yıl...

Google Haberlere Abone ol
Öğrenciler meslek ve üniversiteler hakkında yeterli bilgiye sahip değil

Sebat Eğitimciler ve Yazarlar Derneği (SEYDER) rehberlik uzmanı Oğuzhan Çağlar, sınav maratonun ardından tercih telaşı saran üniversite adaylarına tesviyede bulundu. Tercihte başarı sırasının önemine değinen Çağlar, ÖSYM’nin bu yıl kontenjan değişikliğine gittiğini belirtti.

Din kültürü öğretmenliği branşında bu yıl öğrenci alımı yapılmayacağı bilginsi veren Çağlar, "Öğrenciler tercihte puan yerine başarısı sırasına dikkat etmeli. Bu yıl kontenjanlarda değişikliler var, din kültürü öğretmenliği branşında ÖSYM öğrenci almıyor. Yaklaşık 6 bin kişilik kontenjanı vardı bu ilahiyata döndü özellikle İmam Hatip Lisesi öğrencileri için İlahiyat Fakültesi çok ideal. Bizim amacımız öğrencileri bir üniversiteye yerleştirmekten ziyade okuldan mezun olduktan sonra bir an önce meslek hayatına atılmalarını sağlamak. Tercihte öğrenci için önemli olanda bu zaten 4 yıldan sonra neyle karşılaşacağını bilmeli." dedi.

Geçen yıl başarılı öğrencilerin formasyon eğitimi kaldırıldığı için Fen-Edebiyat Fakültelerini tercih etmediğini hatırlatan Çağlar, bu durumun bölümü tercih eden öğrencilerin lehine sonuçlandığını anlattı. Başarısı sırasına göre 100 binde öğrenci alımı yapan bir üniversitenin, 150 binlere kadar gerilediğini kaydeden Çağlar, Milli Eğitim Bakanlığının yeniden formasyon eğitimi vereceğini açıklamasıyla bölümün eskisi gibi tercih edilir hale geleceğini kaydetti.

ÖĞRENCİLER MESLEK VE ÜNİVERSİTELER HAKKINDA YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİL

Üniversite ve bölümler hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan öğrencilerin kafalarında soru işareti oluştuğunu ifade eden Çağlar, eğitim süresince hayata sınav odaklı bakan öğrencilerin meslekler ve üniversitelerle ilgili bilgi sahibi olmadığını dile getirdi. Birçok öğrencinin meslek seçiminde aldığı puana göre tercihte bulunduğunu aktaran Çağlar, "Tercihte öncelikli yapılması gereken tavsiye. Bizim öğrencilere yaptığımız şey tavsiye niteliğinde görüş bildirmek. Önceki yıllarda üniversiteyi kazanan öğrencilerimizi arayarak üniversitelerle ilgili sıcak bilgi paylaşmak. Bizim eğitim sistemimizde maalesef ilk okuldan itibaren bir mesleki bilgilendirme ve yönlendirme yok. Bu durumda tercih döneminde öğrencilerde kafa karışıklıkları oluşturuyor." diye konuştu.

SEYDER Başkanı Ufuk Çiçek ise üniversite adaylarına ücretsiz tercih hizmeti verdiklerini belirtti. Derneğe üye gönüllü öğretmenlerin fedakarlıkta bulunarak gün boyu öğrencilerle tercih yatığını söyleyen Çiçek, "Bizler dernek olarak ilimizin eğitim öğretimine katkıda bulunmak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Bu bağlamda sene boyunca birçok faaliyet yaptık. Şimdi de LYS’ye giren öğrencilerimizin tercihlerine yardımcı olmak üzere ücretsiz tercih masaları kurmuş bulunmaktayız." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar