Öğrenciler edebi kitapları değil, niteliksiz olanları tercih ediyor

Ankara Atlantik Ahmet Ulusoy Liselerinin düzenlediği Ulusal Genç Fikirler Çalıştayı’nda ‘Edebiyat, sinema, tiyatro, müzik, mimari ve sanat eğitimi’ konuları ele alınarak bunlarla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Çalıştay...

Google Haberlere Abone ol
Öğrenciler edebi kitapları değil, niteliksiz olanları tercih ediyor

Ankara Atlantik Ahmet Ulusoy Liselerinin düzenlediği Ulusal Genç Fikirler Çalıştayı’nda ‘Edebiyat, sinema, tiyatro, müzik, mimari ve sanat eğitimi’ konuları ele alınarak bunlarla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Çalıştay sonunda yayınlanan bildirgede, günümüzde gençlerin teknolojinin de etkisiyle okuma alışkanlığını kaybettiği, ayrıca dil ve edebi açıdan ileri noktada olan eserlere nazaran niteliksiz eserlerin daha çok rağbet gördüğü vurgulandı.

İpek Üniversitesi’nin katkılarıyla, bu yıl 3-4 Mayıs tarihinde beşincisi yapılan Çalıştay 20 ilden, 25 farklı liseden 120 öğrenci ve akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşti. Çalıştayda öğrencilerin 'Sosyal Bilimler ve Sanat' kavramına dikkat çekmek istediklerini belirten Atlantik Ahmet Ulusoy Liseleri Müdürü Mehmet Maya, kendi değerlerimize yabancılaşmadan, evrensel değerleri anlamak, 'medeniyet' bilinci oluşturmak, uzlaşı kültürüne katkı yapmak, genç nesillerde sanat ve sosyal bilimlerle ilgili farkındalık oluşturmak amacı ve gayreti içinde olduklarını belirtti.

Açılışta konuşan Yard. Doç. Dr. İhsan Çomak, “Sosyal Bilimler, toplumların gelişmesi için en önemli unsurlardan biridir. Avrupa, bu gerçeği daha önce algıladı. Türkiye ise Sosyal Bilimlerin önemini zamanla fark edip kendini yeni yeni geliştirmeye başlamıştır. Sizlerin Genç Fikirler Çalıştay'ı gibi bir organizasyonda toplanmış olması buna delildir.” dedi.

Çalıştay kapsamında beş farklı komite 1,5 saatlik 4 oturum çalışarak raporlar hazırladı. Komite raporları bütün katılımcıların yer aldığı 2 genel oturumda tartışılarak onaylandı. Çalıştay sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde, Türk dramatik sanatlarının dünya üzerinde yer edinebilmesi için evrensel temalar işlenmesi gerektiği vurgulandı. Türk sinemasının gelişmesinin ise taklitten çok kendi potansiyeline yönelmesiyle olacağı belirtildi. Müziğin evrensel olduğu vurgusu yapılan bildiride, “Ancak bireyleri intihar vb. şeylere sevk eden, toplum huzurunu bozmaya yönelik iletiler içeren eserlerde, eser bazında bazı sınırlamalar yapılabilir.” denildi.

Sonuç bildirgesinde şu değerlendirmelerde bulunuldu: “Her mimari eser, bir psikolojinin ürünü olduğu gibi, her mimari eserin insan psikolojisi üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla bu iki alan birbiriyle çok sıkı bir şekilde ilişkilidir. Bundan ötürü mimari eserler bu iki alanın birbirine entegre edilmesiyle oluşan psikomimari disiplini çerçevesinde inşa edilmelidir. Kısa vadeli şehir planlamaları, planlamaların kısa bir sürede yetersiz kalmasına, yeni planların tasarlanmasına ve çok büyük miktarda ek maliyetlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bunu dikkate alarak, şehir planlamaları yapılırken uzun vadeli nüfus projeksiyonları dikkate alınmalı ve buna uygun planlamalar yapılmalıdır. İhtiyaç olmadan yapılan dikey binalar, şehirlerin karmaşık bir yapıya bürünmesine neden olmakta ve bunun sonucunda şehirler boğucu bir hal almaktadır.

Edebiyat da usulünce ince ve girift kelimelerle varoluşu aramaktır. Edebiyatı edebiyat yapan kültür, lisan ve zarafettir. Lisan bozulursa, eserin edebi değeri de tartışmaya açık hale gelir. Günümüz gençleri niteliksiz okuma alışkanlıkları sebebiyle olumsuz bir şekilde etkilenmek suretiyle hayat tarzlarını popüler kültürün emrine vermektedirler. Gençlerin okuma alışkanlıklarını ve edebiyat farkındalığını artırmak adına kaliteli eserlerin okunması teşvik edilmelidir. Niteliksiz eserlerin rağbet görmesi, diğer niteliksiz eserlerin üretimi adına bir dayanak noktası olmaktadır. Akıllı telefonlarda kitap okumak konusunda uygulamaların geliştirilmesi teşvik edilmelidir.”

Çalıştayda katılımcıların oyları ile belirlenen en etkin 15 katılımcıya Türkiye’nin ilk Sanat ve Sosyal Bilimler Üniversitesi olan İpek Üniversitesi'nin katkılarıyla ödüller verildi. CİHAN

Yorumlar