"Öğrenciler aile ve çevre baskısıyla tercih yapmamalı"

Zorlu bir sınav maratonunun ardından öğrencileri tercih heyecanı sardı. Sınava giren öğrenci üzerinde ciddi bir psikolojik baskı olduğunu dikkat çeken Zirve Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan, öğrencilerin...

Google Haberlere Abone ol
"Öğrenciler aile ve çevre baskısıyla tercih yapmamalı"

Zorlu bir sınav maratonunun ardından öğrencileri tercih heyecanı sardı. Sınava giren öğrenci üzerinde ciddi bir psikolojik baskı olduğunu dikkat çeken Zirve Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan, öğrencilerin aile ve çevre baskısı ile yanlış tercih yaptıklarını belirterek, kendi istek ve yeteneklerine uygun bir bölümü seçmeleri gerektiğini açıkladı.

Zirve Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan, öğrencilerin gelecek yaşamları için ciddi önem arz eden üniversite tercihleri nasıl yapılacağı, nelere dikkat edileceği ve hangi unsurların göz önünde bulundurulması konusunda önemli açıklamalar yaptı.Öğrencilerin tercih formlarını doldururken yanlış kriterleri baz aldığını ifade eden Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan, tercih edilen meslek gruplarının alınan puana göre formlara yazılmasının doğru bir adım olmadığını vurguladı. Öğrencilerin istekleri, ilgi alanları ve gelecek hedefleri dikkate alınması gerektiğini dile getiren Aslan, şunları kaydetti: “Ülkemizde çok büyük yanlışlardan biri de sınava giren öğrenci üzerindeki ciddi psikolojik baskıdır. Bu durum öğrencide çeşitli travmalara yol açabileceği gibi öğrenciyi yanlış yollara da sevk edebilmektedir. Özellikle bu durumu bir şekilde atlatmak isteyen öğrenciler, ailesindeki ve çevresindeki baskıcı ortamdan kurtulmak için yanlış tercihler yapma yolunu seçebilmektedir.”

Tercih zamanında öğrencilere yapılan baskıların çok ciddi sorunları da beraberinde getireceğini söyleyen Aslan, öğrencinin bu gibi baskılara çabucak boyun eğip kurtulma, kaçma yolunu seçebileceğinin bilgisini verdi. Aslan, “Böyle bir şeyle karşılaşması durumunda, öğrencinin her türlü baskıya göğüs gerip ikinci hatta üçüncü şansını deneme yoluna gitmesi gerekir. Aksi taktirde öğrenci, gelecekte çok daha büyük sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalabilir. ” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin hayallerindeki mesleği öğrenmeyi planladıkları üniversiteleri seçerken geniş kapsamlı araştırmalar yapmasının önemini belirten Aslan, “Öğrenciler geleceklerinin temelini atılacakları üniversiteleri iyi düşünmeli. Seçilecek eğitim kurumunun dil eğitimine özellikle dikkat edilmeli, kurumda güçlü bir akademik kadro aranmalı, kurum global şartlara sahip olmalı, staj imkanları, fiziki şartları, sosyal ve kültürel özellikleri iyi analiz edilmelidir.” diyerek öğrencileri ve aileleri uyardı. CİHAN

Yorumlar