OGM, 5 yılda 2 milyon 'salep orkidesi' dikecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu odun dışı orman ürünleri eylem planlarına bir yenisini daha ekledi.

Google Haberlere Abone ol
OGM, 5 yılda 2 milyon 'salep orkidesi' dikecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu odun dışı orman ürünleri eylem planlarına bir yenisini daha ekledi. 2014-2018 yılları arasında uygulanacak Salep Eylem Planı hayata geçiyor. Çalışma kapsamında bir milyon 350 bin dekar alanda ürün ve alan envanteri çıkaracak. 5 yılda toplam 2 milyon adet salep orkidesi belirlenen doğal yayılış alanlarına transfer edilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013 yılında başlatmış olduğu, Badem Eylem Planı, Ceviz Eylem Planı, Trüf Ormanı Eylem Planı gibi doğal kaynaklar açısından değer taşıyan projelerin ardından 2014-2018 dönemini kapsayacak Salep Eylem Planını da 2014 yılında hayata geçiriyor. Arapça “sahlap” kelimesinden dilimize giren bir kelime olan salep, ismini orkide ailesine ait Orchis, Ophyris, Serapis, Platanthera, Dactylorhiza cinslerine ait türlerin yumrularından alıyor. Orchidaceae familyası türlerinden 10 değişik cinse ait 80 farklı türün toprak altı yumrularının işlenmesi ile üretiliyor ve yaygın olarak toz halde tüketime sunuluyor. Daha çok ormanlık, makilik, çayırlık, zeytinlik alanlarda yayılma gösteren salep orkidelerinin doğal ortamlarında yetişmelerini sağlamak maksadıyla harekete geçen OGM 1 milyon 350 bin dekar alanda ürün ve alan envanteri çıkaracak. Ayrıca her yıl gen kaynağı maksatlı oluşturulacak tohum bahçelerinden elde edilecek yüksek kalitedeki tohumlar fidanlıklarda yetiştirilecek, 5 yılda toplam 2 milyon adet salep orkidesi belirlenen doğal yayılış alanlarına transfer edilecek.

1850 KİŞİYE EĞİTİM VERİLECEK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Türkiye’ de salep orkidelerinin gelecek nesillere aktarılmasını ve mevcut faydalanmaların sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla Antalya, Elazığ, Isparta, Kastamonu, Kahramanmaraş ve Muğla olmak üzere toplam 6 ilde ilgili araştırma müdürlüklerinin öncülüğünde araştırma yapacak. Ayrıca yerel halkı da kapsayan bin 850 kişiye salep orkidelerinin üretimi ve korunması hakkında eğitim verilecek. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da, önceleri sadece odun kaynağı olarak görülen ormanlarımızın çok amaçlı fonksiyonlarının gün geçtikçe arttığını belirterek, “Gıda ve aromatik maksatlı kullanıma konu edilen yüzlerce odun dışı orman ürününden biri de saleptir. Orkidelerin toprak altı yumrularından elde edilen salep ürününün, gelecek nesillerce kullanımının sağlanması ve ekonomik değeri yüksek salep orkidelerinin yayılış alanlarının genişletilmesi için yapılan bu eylem planının ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar