ÖĞ-DER Başkanı İkinci: İlahiyat mezunlarının mağduriyetine son verilsin

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Başkanı Abdullah İkinci, 28 Şubat sürecinde ilahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen olmalarının önünü kesen formasyon eğitimin yeniden verilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
ÖĞ-DER Başkanı İkinci: İlahiyat mezunlarının mağduriyetine son verilsin

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Başkanı Abdullah İkinci, 28 Şubat sürecinde ilahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen olmalarının önünü kesen formasyon eğitimin yeniden verilmesini istedi.

ÖĞ-DER Başkanı Abdullah İkinci, bir grup ilahiyat fakültesi mezunu ile dernek binasında ortak basın toplantısı düzenledi. İkinci, lisans eğitimi düzeyinde ilahiyat fakültesi öğrencilerinin formasyon derslerinin iade edilerek, öğretmenlik yolunun açılmasının gerektiğini belirtti.

28 Şubat sürecinde ilahiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik yolunun kesildiğinin ve bu haksız uygulamanın kaldırılmasını istediklerine değinen İkinci, "28 şubat sürecinde ilahiyat fakültelerinin içinin boşaltılmasını amaçlayan, öğrencilerin pedagojik formasyonsuz mezun olmasını sağlayan bu haksız uygulamanın kaldırılması ve formasyon derslerinin geçmişte olduğu gibi lisans döneminde ilahiyat müfredatına dahil edilmesini istiyoruz. İlahiyat fakültesi öğrencileri 1 yıl hazırlık, 4 yıl lisans ve bir yılda formasyon eğitimi olmak üzere 6 yıl okutulmaktadır. Geçmişte ilahiyat fakülteleri bu eğitimi 4 yılda alırken bu gün 6 yılda almaktadır. 28 Şubat sürecinde ilahiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmen olma hakları ellerinden alınmış, kontenjanları düşürülmüş ve Eğitim Fakültesi bünyesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği (DKAB) adıyla bölümler açılmıştır. 2010 yılında Danıştay 8. Dairesi'nin, ilahiyat fakültelerini, fen edebiyat fakülteleri ile bir tutmasından dolayı, vermiş olduğu “formasyon iptal kararı” ilahiyat öğrencileri için ciddi manada bir mağduriyet oluşturmuştur. YÖK, ilahiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik yapabilmelerini sağlayan 'pedagojik formasyon sertifika programı'na katılım zorunluluğu getirmiş ayrıca Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan (ALES) yeter puan alma şartını getirdi. 4+ 4+ 4 eğitim sistemi içinde beraberinde seçmeli olarak Kuran’ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Siyer derslerinin, Milli Eğitim müfredatına dahil edilmesiyle büyük bir ilahiyatçı öğretmen açığı da ortaya çıkmıştır. Yeterli sayıda din dersi öğretmeni bulunmadığından, bu açık, ne yazık ki alan dışından beden eğitimi, müzik vb gibi branşlara sahip öğretmenlerle kapatılmaya çalışılmıştır. Bir tarafta binlerce ilahiyatçı formasyon sıkıntısı yaşarken diğer tarafta öğretmen bulunamıyor. İlahiyat fakültesine verilen formasyon imkanı da yetersizdir." dedi. CİHAN

Yorumlar