Ödemişli kadınlar ipek dokumacılığını yeniden hayata geçirdi

Çeyiz geleneğinin farklılaşması ve yurtdışından ucuz ipeğin gelmesiyle yok olma sürecine giren bin 300 yıllık Ödemiş ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığı yeniden ayağa kalkıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ödemişli kadınlar ipek dokumacılığını yeniden hayata geçirdi

Çeyiz geleneğinin farklılaşması ve yurtdışından ucuz ipeğin gelmesiyle yok olma sürecine giren bin 300 yıllık Ödemiş ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığı yeniden ayağa kalkıyor. Sabancı Vakfı'nın Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen ve Ödemiş Kadın Kooperatifi'nin geliştirdiği proje başarıyla devam ediyor.

Ödemiş Yöresi Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi'nin “İpekle Geleceğini Doku” projesi, kadın istihdamının sınırlı olduğu İzmir'in bu ilçesinde eğitimler vererek, hem kadınların işgücüne katılımının arttırılmasını hem de ipekböcekçiliğinin canlandırılmasını hedefliyor. Proje sayesinde Ödemiş, Birgi beldesi ve çevre köylerde ikamet eden 18 yaş üstü 90 civarında kadının ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlanacak ve ipekböcekçiliğinin canlandırılmasıyla kültür mirasına sahip çıkılacak.

İlk olarak ipek çekme ve boyama eğitimleri verilerek, kadınlara ipeğin elde edilişi, özellikleri gibi bilgilerle kozaların kalitelerine göre ayrılması, kazanda pişirilmesi, soğutulması gibi teknikler, uygulamalar eşliğinde öğretildi. Ardından Halk Eğitim Merkezi eğitmenleri tarafından dokuma kursları verilmeye başladı. Proje kapsamında satın alınan ilave beş dokuma tezgahıyla bugün toplam 10 tezgahta üretim yapılıyor. Ayrıca 20-22 Eylül 2013 arasında düzenlenen Birgi İrimağzı Festivali kapsamında iğne oyası yarışması yapıldı. Önümüzdeki dönemde ise katılımcılara, liderlik ve toplumsal cinsiyet gibi konularda eğitim verilmesi planlanıyor.

Proje yazım sürecinde İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'ndan teknik destek aldıklarını ifade eden koordinatör Çimen Turan, “Eğer inandığınız bir projeniz varsa bunu, işinin ehli ellerde hayata geçirmeniz gerekiyor. Biz projemize çok güveniyorduk ama nasıl yazılması, nasıl sunulması gerektiğini bilmiyorduk. 22 kadın biraraya gelerek projeyi hazırladık, İZKA'dan teknik destek aldık ve Sabancı Vakfı’na yolladık. Nihayetinde 142 projeden ilk dokuza girmeyi başardık. 90 kadına ekonomik özgürlük sağlamış olduk. Bugün 90 fakat belki yarın 900 kadın olacak. Proje yazma konusunda edindiğimiz tecrübeyle Birleşmiş Milletler'den bir proje desteği daha aldık.” dedi.

Ödemiş Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Gülfer Keskin ise projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Projenin ilk ayağı Birgi’de başladı, ardından Ödemiş'te de hayata geçirdik. Şu anda belediyemizin bize tahsis ettiği tarihî binada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kooperatifimizin başlattığı uygulama çerçevesinde çeşitli girişimlerde bulunduk ve bu girişimlerin sonuç vermesiyle iyi bir ivme kazandık. Tohumlarımızı, üreticiye destek amaçlı Bursa Koza Birlik’ten tedarik ediyoruz ve üreticiye ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Üretici yetiştiriyor, biz üreticiden kozaları alıyoruz. Proje kapsamında eğitim gören kadınlarımız, ipeği elde edinceye kadar her işlemi gerçekleştiriyor. Elde edilen ipekleri, daha sonra doğal bitkilerle boyuyoruz. Nar, kına, ceviz ve yöremize has minivası ve yapışkan otuyla kalıcı renkler elde ediyoruz. Daha sonra bu ipekler, dokuma tezgahlarımızda hayat buluyor; kimisi şal oluyor, kimisi çarşaf. Ürünlerimizin her biri el emeği olduğu için hepsi birbirinden farklı. Şimdilerde İngiltere'ye dahi numune yolladık. Katılımcı sayımız arttığı sürece daha fazla ürün elde edip Ödemiş'in adını daha fazla duyuracağız.” CİHAN

Yorumlar