Öcalan'ın Talebi: Gizli Arşivler Açılsın

Öcalan'ın kurulmasını istediği Tarihsel Hakikatler ve Yüzleşme Komisyonu'na dair teklifinin HDP tarafından 14 Ocak'ta Meclis Başkanlığı'na sunulduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Öcalan'ın Talebi: Gizli Arşivler Açılsın

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajında ön koşul şekilde ileri sürdüğü Tarihsel Hakikatler ve Yüzleşme Komisyonu kurulmasına ait hukuk teklifi, HDP sebebi ile Meclis Başkanlığı'na 14 Ocak 2015 tarihinde verilmiş.

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken imzasıyla verilen teklifte 'arşiv talebi' dikkat çekiyor. Komisyonun, hususi ve halk bütün arşivlere girme yetkisine sahip olması gerektiği vurgulanan teklifte, komisyonun saklı arşivlerde tetkik yapma yetkisi 'devlet yada özel, saklı yada açık bütün arşivlerinden faydalanmak, bütün firma ve kuruluşlardan bilgi almak ve istediği bütün firma ve arşivlerde izne tabi olmaksızın tetkik yapmak' halinde belirlendi.

1 YIL ÇALIŞMA SÜRESİ

Teklifte, komisyonun iş yöntemi ve yapısına ait ayrıntılar da yer alıyor. Komisyonun bölgesel ve uluslararası görüşmeler yapması öngörülüyor. Çalışma süresi 1 sene şekilde belirlenen Komisyon'da, her siyasal parti grubundan ve bağımsızlardan iki üyenin, bir bey ve bir hanım olacak biçimde belirlenmesi bununla birlikte sivil cemiyet firma temsilcileri ve akademisyenlerin de görevlendirilmesi istek edildi.

Komisyonun, yurt televizyonu ve radyolarından çalışmalarına ait yayın yapabilmesi de öngörülürken, iş sonuçlarına nazaran faili meçhul olaylarla ilgili savcılıkları harekete geçirme komisyon yetkileri içerisinde sıralandı.

FAİLİ MEÇHULLER İNCELENSİN

TBMM içerisinde kurulması öngörülen Komisyon'un iş alanı ise şöyle sıralandı:

'1980 askeri darbesine giden siyasal tarih zeminini kapsayacak biçimde 35 senenin ağır insan hakkı ihlalleri, işkence, kayıp, yargısız infaz, faili meçhul cinayetler, mecbur göçe tabi tutma, toplu öldürmeler, kontrgerilla faaliyetleri, insanlığa karşı suçlar, soykırım suçları sebepleri araştırmak.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar