Öcalan'dan PKK'ya Tarihi Çağrı: Silah Bırakmak İçin Kongreyi Toplayın

Hükümet ve HDP heyeti düzenledikleri ortak basın toplantısında Öcalan'ın PKK'ya yaptığı tarihi çağrıyı açıkladı. Öcalan, PKK'yı silah bırakma için kongre toplamaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol
Öcalan'dan PKK'ya Tarihi Çağrı: Silah Bırakmak İçin Kongreyi Toplayın

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 'Çözüm Süreci'ne ait haberleri değerlendirmek üzere Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde HDP heyeti ile bir araya geldi. Saat 11.00 sularında başlayan görüşmeye Pervin Buldan, Sırrı Süreyya lider ve İdris Baluken katıldı. Görüşme sonrası müşterek izahat yapıldı.

Basın izahatsında ilk sözü Sırrı Süreyya lider aldı. Önder, Abdullah Öcalan'ın mesajını okuyarak 'Sayın Öcalan 'Bahar aylarında PKK'yı kongeye çağrı ediyorum' dedi. Bu 30 yıllık arbede sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik çözüme ulaştırmak esas hedefimizdir' biçiminde konuştu.

İşte Önder'in izahatlarından satırbaşları;

'Tarihi bir kararın eşiğindeyiz. Süreçte gelinen evreye ait Öcalan esas değerlendirmesi şudur. Bu 30 sene emek sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak umumi hedefimizdir. Sayın Öcalan 'Bahar aylarında PKK'yı kongeye çağrı ediyorum' dedi. Bu çağrı silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihsel bir düşünce beyanıdır.'

HDP heyeti hesabına konuşan Sırrı Süreyya Önder, sürece ait Hükümetle müşterek kaldıkları şu maddeleri sıraladı:

* Demokratik siyasetin tanımı ve içeriği
* Demokratik çözümün mahalli boyutlarının tanımlanması
* hür vatandaşlığın güvenceleri
* Kadın, kültür ve ekolojik hastalıkların hukuki çözümleri
* Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına yönelik anlayışın geliştirilmesi
* Ortak yurt ve milletin demokratik ölçülerle tanımlanması
* Demokratik hamleleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa…

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise şunları söyledi:

'HDP dün İmralı'da bir görüşme gerçekleştirdi. Çözüm süreci kurulunda gelinen etabı ele almıştık. Eylemsizliğin öne geçmesi için yapılan açıklşamayı ciddi görüyoruz. Analar ağlamasın diye sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. Çözüm yoluna koyulabilecek yola ulaşmıştır. Silahların dönem dışı kalmadı demokratik gelişmeye sürat katacaktır. Özgüven bünyesinde taertışmaktan art durmamamız gerekiyor. Gök kubbe altında ökonuşlukmaık bir şey kalmadı. Temek hak ve ögzürlükleri geliştirmek için fakat bütünlüğe yardım sağlar. Temel sorunşlarını geride bırakan Türkiye küresel bir efor biçimine getirecektir. Çözüm sürecininin akşamdan sabaha bitmeyeceğini biliyoruz.'

10 MADDELİK TASLAK METİN

Tarafların müşterek izahat yapacağı yönündeki iddialar daha öncelikle de gündeme geldi fakat beklenen tarihlerde böyle bir izahat olmadı.

Son şekilde Selahattin Demirtaş, 10 maddelik taslak metin üstünde hükümetle anlaşmazlık yaşandığını ve sürecin krizde olduğunu söylemişti.

Hükümet tarafı PKK'dan silahların bırakılmasıyla ilgili izahat yapmasını isterken, Kandil'in önceliği ise PKK önderi Abdullah Öcalan'ın sunduğu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası şekilde belirlediği 10 maddelik paketin kabul edilmesi ve müzakerelere geçilmesi.

Söz konusu 10 madde şunlar:

1- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği
2- Demokratik çözümün milli ve mahalli boyutlarının tanımlanması
3- hür vatandaşlığın hukuki ve demokratik güvenceleri
4- Demokratik siyasetin yurt ve toplumla birlikteliği ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
7- Kadın, kültür ve ekolojik hastalıkların hukuki çözümleri ve güvenceleri
8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri
9- Demokratik cumhuriyet, müşterek yurt ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik uyum bünyesinde hukuki ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10- Bütün bu demokratik hücum ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar