Öcalan'dan Kandil'in direnişini kıracak hamle

Bu süreçte çözüme ayak direyen Kandil'e karşı inisiyatifi Abdullah Öcalan alarak, görüşme trafiğini değiştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Öcalan'dan Kandil'in direnişini kıracak hamle

Kandil inadına müzakere ayarı

İmralı’nın ‘PKK’ya silah bırakma’ çağrısının arkasından çözüm sürecinde seyrüsefer tekrar sürat kazandı. Çözüm sürecinde Kandil’in ayak diremesi itibarıyla Öcalan inisiyatifi ele aldı. Daha evvela HDP heyeti evvela Öcalan ile görüşüp detayları Kandil’e aktarıyor sonra da Hükümet ile temasa geçiyordu. Heyet bundan sonra evvela Kandil daha sonra İmralı’ya gidecek.

TRAFİK DEĞİŞTİ

İmralı’nın silah bırakılması çağrısına Kandil’in ayak diremesinin arkasından Öcalan bu kez süreçte işleyişi yüzde yüz kontrolü altına aldı. Daha önceki ziyaretlerde HDP heyeti evvela Öcalan ile görüşüyor arkasından Kandil’e giderek görüşmelerin detaylarını aktarıyor ve oradan gelen talimatlarla Hükümet ile temasta bulunuyordu.

Öcalan görüşmelerde bu trafiği değiştirdi. Bundan sonra HDP heyeti evvela Kandil’e gidecek arkasından ise Öcalan ile görüşecek. Hükümet ile yapılacak temaslar da Öcalan ile yapılan görüşmeden sonra yapılacak. Bu konu için HDP heyetinin önümüzdeki günlerde Kandil’e giderek KCK yetkilileri ile görüşmesi bekleniyor.

HDP HEYETİ GENİŞLEYECEK

Edinilen bilgilere kıyasla İzleme Kurulu ve Sekretaryanın Hükümet yönünden devreye sokulmasıyla müşterek HDP heyeti de genişleyecek. HDP heyetinden kimi adların sekretaryaya dahil olmayacağı, bunların yerine ise mebus olmayan lakin Kürt siyasal hareketinde etken adların HDP heyetine dahil olabileceği söylendi. Heyetin “Müzakere Heyeti” şekilde tekrar şekilleneceği anlatım ediliyor.

SÜREÇTE YENİ DÖNEM

Hükümet heyeti ile HDP temasları hızlanırken, 21 Mart’ta Diyarbakır’daki Nevruz’da Öcalan’ın yapacağı çağrıyla müşterek silahsızlanma başlarken, buna enlem şekilde çözüm sürecinde de yeni bir etaba geçilmiş olacak. Silahsızlanma adımına karşılık hükümet yönünden da kimi adımların atılacağı öğrenilirken, karşılıklı adımlar sonrasında müzakerelerin başlayabileceğine işaret ediliyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar