Öcalan'a özgürlük eylemleri başlıyor ilk miting Diyarbakır'da

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın bırakılması için aylar sürecek eylemleri Diyarbakır’dan başlatmaya kararı verdi. BDP Diyarbakır il binasında parti yönetici ve üyeleriyle yapılan toplantıda...

Google Haberlere Abone ol
Öcalan'a özgürlük eylemleri başlıyor ilk miting Diyarbakır'da

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın bırakılması için aylar sürecek eylemleri Diyarbakır’dan başlatmaya kararı verdi. BDP Diyarbakır il binasında parti yönetici ve üyeleriyle yapılan toplantıda konuşan BDP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Lice’de başlatılan mücadelenin Öcalan’ın özgürlüğü için olduğunu belirtti. Zümrüt, ayın 19’unda İmralı’ya gidip Öcalan’la görüşen HDP heyetinin de katılacağını büyük bir miting düzenleyeceklerini ve Öcalan’ın Kürt sorunun çözümü için serbest bırakılması talebini dile getireceklerini söyledi. Zümrüt, Öcalan’ın özgür kalmaması durumunda sürecin tıkacağını ve duracağını kaydetti.

    BDP, Öcalan’ın özgürlüğü için seçimlerden önce başlattığı imza kampanyasını miting, yürüyüş ve bir dizi eylemlerle sürdürme kararı aldı. Parti yönetimi ve üyelerinin bir araya geldiği Diyarbakır’daki toplantıda konuşan BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, "Ayın 19’unda Öcalan’ın özgürlüğü için miting düzenleyeceğiz. Uzun zamandır Öcalan’ın özgürlüğü örgütün ve Türkiye’nin gündemindedir. Daha önce imza kampanyası başlatmıştık. Seçim döneminde bir çalışma yapmıştık. Hedef belirlemiştik ve 10 milyon imza hedefimiz vardı. Diyarbakır’da 1 milyon imza hedefimizi vardı. Öcalan için özgürlüğü için hem imza toplayacağız hem de imzalıyla sınırlı kalmayacağız demiştik. Planlı bir şekilde kampanya yürütmeye karar vermiştik. Bir yerde konser bir yerde yürüyüş bir yerde miting belirlemiştik. Diğer bir yerde özgürlük çadırları. Biz adım adım demiştik eğer Öcalan özgürleşmeyene kadar her ay bir eylem yapacağımızı belirtmiştik. Diyarbakır’da az da olsa gündeme aldık ve bölgenin gündemine aldık. 19’unda mitinle bir başlangıç olacak." diye konuştu.

    "LİCE 19 GÜNDÜR EYLEM DEVAM EDİYORSA ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİNDİR"

    Diyarbakır halkının gündeminin bu saatten sonra Öcalan’ın özgürlüğü olması gerektiğini anlatan Zümrüt, “8 yaşındaki çocuğun da 70 yaşındaki yaşlıların da gündemi herkesin gündemi bu olmalı. Onun özgürlüğünü ruhumuz da hissetmezsek onun özgürleştiremeyiz. Geniş çaplı bir çalışma olacak. Bu süreç bizden bunu istiyor. Ve bu süreç bize diyor ki eğer Öcalan özgürleşmezse bu yürüyen süreç doğrusu tıkanacaktır, yürümeyecektir. Çünkü 2013 yılında başlayan süreç ve Öcalan’ın okunan mesajı karşısında herkes saygı duydu. Bugüne kadar diyorlardı biz Türkiye’de kalıcı bir barışın olmasını istiyoruz ama silahlar olduğu zaman bu zemin olmuyor. Öcalan bu süreci başlattı ve birinci adım olarak silahları durdurdu. Şartlarını yerine getirdi, esir askerlerin bırakılmasını sağladı. Bugün AKP adım attı diyemeyiz. Çözüm izin somut bir attığına inanmadık. AKP hükümetinden artık hiçbir şey beklemiyoruz. Eğer Kürt sorunun çözmek istiyorsa adım atmalı. Eğer AKP adım atmıyorsa halk mücadelesiyle, duruşuyla AKP’ye resmi olarak adım attıracaktır. Artık AKP’nin adım atmasını beklemeyeceğiz. Neden adım atmasını beklemeyeceğiz çünkü bugün Lice’de mücadeleyi gördük Ve bugün 19 gündür bu mücadele devam ediyorsa bu çözüm süreci içindir ve Öcalan’ın özgürlüğü içindir." ifadelerini kullandı.

    Eylem yapılan bölgedeki halkın AKP’nin samimi olmadığını ve dağlarda kalekol yaptığı bildiğini anlatan Zümrüt şunları söyledi: "Bunu AKP’nin savaş hazırlığı olarak gördüler ve burayı baskı altına almaya çalıştı. Ama halk ayaklandı ve büyük bir mücadele başlattı. İradesini ortaya koydu ve dedi ki bu süreçte karakol yapamazsın. Bu mücadele öyle bir seviyeye çıktı ki. Bu prova katliamı oldu. 3 kişi hayatını kaybetti. Orada halk diyor ki sürecin muhatabı Öcalan’ın ve özgür kalsın ve bu süreci yürütsün. Lice halkı diyor ki bağımsız bir yaşam, özgür ve bağımsız vatan ve özgür bir önderlik istiyorum diyor. AKP bunu anlamıyor. Bu ülkeye barış gelsin diyenler buna kulak versin Lice’de başlayan bir yaşamdır. Onurlu bir yaşamdır. Bedeli ne olursa olsun bu yaşamı bu bölgede ben başlattım ve yürüteceğim diyor. Herkes Lice’nin sesine kulak versin. Aynı şekilde Silvan’a ses versin orada da çadırlar kuruldu. En önemlisi 19’unda Diyarbakır’da önemli bir cevap vermeliyiz. Çünkü Öcalan’ın özgürlüğünü isteyen halkı duruşuyla çalışmasıyla cevap verir." CİHAN

Yorumlar