Obezite Kalp Krizi Nedeni

Denizli Devlet Hastanesi diyetisyeni Erol Aktay, obezitenin ölümle sonuçlanan kalp krizlerine sebep olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Obezite Kalp Krizi Nedeni

Denizli Devlet Hastanesi diyetisyeni Erol Aktay, obezitenin ölümle sonuçlanan kalp krizlerine sebep olduğunu söyledi. Hastane çalışanlarına yönelik, “Kalp Damar Hastalıkları ve Korunma Yolları” konulu oturumun ikincisi yapıldı. Hastane Yöneticisi Opr. Dr. Kadir Gökhan Saçkan, kardiyoloji uzmanı Dr. Mehmet Öztürk ve diyetisyen Aktay, hastane çalışanlarını bilgilendirdi.

Son dönemde başvuran kalp krizi vakalarında yaş oranlarının düştüğünü gözlemlediklerini ifade eden Opr. Dr. Saçkan, “Edindiğimiz deneyimler ve gözlemler sonucunda özellikle belli bir yaş sınırı üzerinde beklediğimiz kalp krizlerini, geçen dönemlere oranla 34-39 yaş arasında görmeye başladık.” dedi. Ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp damar hastalıklarının tedavi yöntemleri hakkında da bilgi vererek, “Hastanemizde tedavi seçeneklerinin hepsi var. Medikal tedavi, kardiyoloji bölümü doktorları tarafından hastalarımıza düzenleniyor. Bir üst basamağa geçtiğimizde hastalarımıza cerrahi, balon ve stent işlemleri yapabiliyoruz. Yine by-pass ameliyatlarımızı yapabiliyoruz. Kalp hastalıklarında açık kalp cerrahisi, hastanemizde sadece by-pass ile sınırlı değil. Mitral kapak replasmanı, aort kapak replasmanı, aort diseksiyonları, aort anevrizma ameliyatları, kapak ve kombine ameliyatlar, vitrin kalp dediğimiz kalbi durdurmadan by-pass yöntemleri, yine by-pass yöntemleri kullanılarak da tamamı yapılmakta. Bunların her biri bir seçenek değil, hepsi beraber anlam taşıyan işlemlerdir.” diye konuştu.

Uzm. Dr. Öztürk ise Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda 17,5 milyon kişinin kalp damar hastalıklarından öldüğünü kaydetti: “Türkiye’de ise yaklaşık 200 ölüm gözleniyor. 2035 yılına kadar ölüm hızının iki üç kat artması bekleniyor. Kalp damar hastalıkları erkeklerde yüzde 44,4, kadınlarda yüzde 36,2 oranlarıyla birinci sırada ölüm nedenidir. Yaş, cinsiyet, genetik, hipertansiyon, kolesterol hastalığı, diyabet, obezite, düzensiz beslenme, fast food alışkanlığı, hareketsiz yaşam ve sigara içimi, kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturan etmenlerdir. O yüzden bu risk faktörlerini taşıyan kişiler, vücudun bir belirti vermesini beklemeden mutlaka belirli aralıklarla kontrollerini yaptırmalıdır.”

'TEK BAŞINA OBEZİTE KALP KRİZİ SEBEBİ OLABİLİR'

Diyetisyen Aktay da kalp damar hastalıklarından korunmada beslenmenin büyük etkisinin olduğunu anlattı. Kalp sağlığı ile doğrudan ilintili olan tip 2 diyabet, yüksek kolesterol ve kan yağlarının yüksek seyretmesi gibi beslenmeyle doğrudan alâkalı, kalp sağlığını etkileyen durumlar olduğunu belirten Aktay, şunları kaydetti: “Son araştırmalara baktığımızda, bunlardan bağımsız olarak tek başına obezitenin, yüzde 7 oranında ölümle sonuçlanan kalp krizlerine neden olduğu görülmüş. Bu riskleri azaltabilmek adına yeterli ve dengeli beslenmeyi içeren doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmak, koroner kalp hastalıkları, şişmanlık ve hipertansiyona karşı bizleri koruyacaktır. Beslenmemizde toplam yağ tüketimi, enerjinin yüzde 30’unu geçmemelidir. Beslenmemizde doymuş yağları azaltmalı, doymuş yağlar yerine doymamış yağları seçmeliyiz. Eğer kalp damar hastalığı risk faktörleri varsa günlük kolesterol alımımızı 300 mg.’ın altına indirmemiz gerekir. Beta karoten, vitamin A ve vitamin C gibi antioksidan vitaminleri yüksek oranda içeren sebze ve meyvelerin tüketimini arttırmalıyız.” 

Yorumlar