Obezite hastaları fazla kilolarından ameliyatla kurtuluyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde obezite hastaları, yapılan ameliyatla fazla kilolarından kurtuluyor.

Google Haberlere Abone ol
Obezite hastaları fazla kilolarından ameliyatla kurtuluyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde obezite hastaları, yapılan ameliyatla fazla kilolarından kurtuluyor. Hastanede, çağın en büyük halk sağlığı sorunlarından biri olan obezite hastaları kapalı laparaskopik yöntem ameliyatı ile tedavi ediliyor. Obezite hastaları, yapılan ameliyatla 40 ila 50 kilo vererek fazla kilolarından kurtuluyor.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Banlı, dünyada ve Türkiye’de obezitenin hızlı bir şekilde yayıldığını belirterek, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın, obeziteyi sigaradan sonraki en önemli halk sağlığı problemi olarak tanımladığını söyledi.

Türkiye’de obezitenin giderek arttığını, insanların kilo aldıktan sonra tekrar vermekte çok güçlük çektiğini, bazılarının ise hiç veremediğini vurgulayan Prof. Banlı, "Obezite hızla yayılıyor. Çocukluktan itibaren hareket azlığı beslenme şeklindeki hatalar aşırı kalorili beslenme, az hareket ve teknolojinin getirdiği bu tür nimetler obeziteyi hızla artırıyor. Hem obeziteyi artırıyor hem de obezitenin yaşını düşürüyor. Bedenimizi daha çok kullanmalıyız. Yediğimiz içtiğimizde kaloriye çok dikkat etmeliyiz. Son 10 yılda ülkemizde hem diyabetin hem de obezite sayısının iki katına arttığını görüyoruz. Böyle devam ederse bu sayı daha da artacak. Çocukluktan, gençlikten itibaren bunlara dikkat etmeliyiz." dedi.

Diyet ve spor yaparak insanların fazla kilolarından kurtulabildiğine dikkat çeken Banlı, obezite tedavisinin bir çeşidinin de cerrahi yöntem olduğunu belirtti. Banlı, şöyle dedi: "Obezite cerrahisi kitle endeksi çok yüksek olanlara normal kilosundan 40-50 kilo fazla olan tedavi ile bu kiloları veremeyen, ona ait ciddi problemleri olan hastalara yapılan bir ameliyattır. Yapılan iki ameliyat var, bunlardan birincisi dünyada yaygın olarak bilinen tüp mide ameliyatı, mide küçültme ameliyatıdır. İkincisi de gastrik by-pass ameliyatıdır. Burada yaptığımız ameliyatlar tüp mide ameliyatı dediğimiz midenin küçültüldüğü ve iştah hormonlarının azaltıldığı bir ameliyat. Bu ameliyatlar tamamen laparaskopik yapılıyor. Karın hiç açılmadan dünyadaki cerrahi teknolojiye uygun olarak yapılan ameliyattır. Şu anda bu iki ameliyatı burada yapabiliyoruz. Bu ameliyat sonunda hastalar ayda ortalama 4-5 kilo vererek yılın sonunda 40-50 kilo düşerek fazla kiloların yüzde 80'inden kurtuluyorlar ve bu kalıcı oluyor. Diyetle veya bir spor yaparak verilen kiloların kalıcı olma şansı çok düşük olurken, obezite cerrahisi ile verdiğiniz kilolardan kalıcı bir şekilde tedavisini sağlamak mümkün."
CİHAN

Yorumlar