Obezite, birçok hastalığa davetiye çıkartıyor

Op. Dr. Mahmut Şenel, yapılan araştırmalara göre, aşırı şişmanlığın insan ömrünü sağlıklı bir bireye oranla 15 yıl kısalttığını söyledi. Bunun nedeni olarak obezitenin birçok hastalığa davetiye çıkartarak, insan yaşamının...

Google Haberlere Abone ol
Obezite, birçok hastalığa davetiye çıkartıyor

Op. Dr. Mahmut Şenel, yapılan araştırmalara göre, aşırı şişmanlığın insan ömrünü sağlıklı bir bireye oranla 15 yıl kısalttığını söyledi. Bunun nedeni olarak obezitenin birçok hastalığa davetiye çıkartarak, insan yaşamının olumsuz etkilenmesine bağlandığını dile getirdi.

Obezitenin, şişmanlığın tıbbi terimi olduğunu belirten Kayseri Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, “Obezitenin dereceleri var. Bunu boy-kilo orantısıyla birlikte vücut kitle endeksine göre hesaplıyoruz. Obez, ileri obez ve morbit obez olmak üzere 3 türü var. En tehlikelisi morbit obez adı verilen aşırı şişmanlık.” dedi.

Yapılan araştırmaların, aşırı obezlerin, sağlıklı insanlardan 15 yıl daha az yaşamasına neden olduğunu kaydeden Op. Dr. Mahmut Şenel, “Çünkü şişmanlık damar rahatsızlığına, astıma, uyku apnesi, depresyon, tansiyon yüksekliği, reflü, idrar tutamama, toplar damar bozuklukları, eklem rahatsızlıkları, vücutta aşırı kıllanma, karaciğer yağlanması ve kolesterol yüksekliği gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Bütün bunların hepsini bir arada düşündüğümüzde yaşam süresini azaltması normal.” diye konuştu.

CERRAHİ YÖNTEMLE YÜZDE 70 ORANINDA KİLO VERİLİYOR

Şişmanlığın ya da obezitenin kader olmadığını dikkat çeken Op. Dr. Mahmut Şenel, diyetle kilo verilememesi durumunda cerrahi yöntemlerle de başarıya ulaşılacağını dile getirdi. Cerrahi yöntemlerle yüzde 70 oranında kilo verildiğini vurgulayan Op. Dr. Mahmut Şenel, “Dünya çapında altın standart olarak belirtilen iki tane ameliyat türü var. Biri tüp mide ameliyatı, diğeri de gastrit bypass ameliyatı. Tüp mide ameliyatında midenin yüzde 80’i çıkarılıyor ve midenin 4’te 1 oranında küçülmesi sağlanıyor. Bunun ikinci avantajı da, açlık hormonunun olduğu bölgenin çıkarılmasından dolayı acıkma hissinin büyük ölçüde azaltılması. Bu yöntem fizyolojik olduğu için hiçbir yan etkisi yok. Gastrit bypass’da da midenin çok küçük bir bölümünü bırakıyoruz ama yağlı besinleri emilme miktarını azaltacak biçimde bağırsağın yolunu değiştiriyoruz. Yine kilo verdirme de etkili ama vitamin, minerasl ve demir eksikliği görülebiliyor ve ömür boyu ilaç kullanmak gerekebiliyor. Hangi ameliyatın yapılacağı hastanın vücut kitle endeksi ve taşıdığı hastalıklara göre belirleniyor. Ama mümkün olduğunca tüp mide ameliyatını tercih ediyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar