Obama'nın konuk ettiği Altuntaş, Adana'da başarılı girişimciliği anlattı

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) ve Çukurova Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Derneği (ÇUBİTED) tarafından ‘Adana Melek Yatırımcılık ve Girişimcilik Zirvesi’ düzenlendi. Zirveye konuk olarak ABD Başkanı Barack...

Google Haberlere Abone ol
Obama'nın konuk ettiği Altuntaş, Adana'da başarılı girişimciliği anlattı

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) ve Çukurova Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Derneği (ÇUBİTED) tarafından ‘Adana Melek Yatırımcılık ve Girişimcilik Zirvesi’ düzenlendi. Zirveye konuk olarak ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’da düzenlediği ‘ABD Başkanlık Girişimcilik Zirvesi’ için dünya çapında seçilen ve Başkan Obama tarafından davet edilen 150 girişimciden biri olan Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş katıldı.

Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’ndeki zirvede Altuntaş, girişimci ve başarılı girişimci olmak için ne yapılması gerektiği, başarılı girişimci olmak için iyi para kazanmak mı gerektiği konularında öğrencileri ve genç müteşebbisleri bilgilendirdi. Melek yatırımcılığın girişimcilerle yatırımcıları buluşmak amacıyla ortaya çıktığını ifade eden Altuntaş, melek yatırımcıların yüzde 25’inin IT, yüzde 5’inin sağlık, kalan yüzde 50’lik kısmının ise diğer sektörlere yönelik yatırımlarda bulunduklarını belirtti. Melek yatırımcılardan faydalanmak isteyen girişimcinin 50 bin TL’ye kadar kısmı kendisinin bulması gerektiğinin altını çizen Altuntaş, “Melek yatırımcılar girişimden ziyade girişimcilere bakarlar. İş fikrinin başarıdaki payına yüzde 5, fikrin uygulamaya konulmasına, bu konudaki çalışmaları yapacak ekibe yüzde 95 rol biçerler. Bu bizde ise tam tersidir. Bizim girişimcilerimiz iş fikrini yüzde 95 olarak görürler. İş fikrini piyasaya sürüp para kazanamıyorsanız mucit olabilirsiniz ama inovatör olamazsınız. Para kazanamazsınız. Mucit iyi bir girişimci olursa iyi bir girişimcilik ortaya çıkar.” dedi.

İş hayatında mutlaka zorluklar olacağını ancak tümsek denilen şeyler olmadığını ifade eden Baybars Altuntaş, tümsekleri, insanların kendi beyinlerinde oluşturulduğunu ve bir halüsinasyon olduğunu vurguladı. Konuşmasında genç girişimcilere örneklerle tavsiyelerde de bulunan Altuntaş, “İşe başlarken ne kazanacağım diye başlamayın. Ne kaybederim diye başlayın. Kaybedeceğiniz hiçbir şey yoksa o işe başlayın. Ne kazanacağınızı hesaplayamazsınız. Çok şey de kazanabilirsiniz, hiçbir şey de kazanamayabilirsiniz. Ama fırsat kapısını kendinize açın. Bakın arkasında neler var, neler sizi bekliyor. Açmazsanız sizi nelerin beklediğini bilemezsiniz.” ifadelerini kullandı.

Dünyada en değerli sermayenin diğer insanların kullanamadığı atıl kapasite olduğunun altını çizen Altuntaş, “Dünyada en değerli sermaye ne bankadan, ne eş dost akrabadan, ne devletten, ne melek yatırımcıdan gelmez. En değerli sermaye, diğer insanların kullanmadığı atıl kapasite. Ben bunu kullanarak bu işi yaptım. İnovasyon, paranız yoksa mutlaka yapmanız gereken bir şey. İşinizde mutlaka bir değişiklik getirmeniz gerekiyor. Ürününüzde diğerlerinden bir farklılık oluşturmanız lazım. Yapmazsanız risk içeren bir adım atmış olursunuz. Ben hayatımda hiç risk almadım.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar