Obama'dan giderayak cami ziyareti

ABD Başkanı Obama, sekiz yıllık görev süresinin dolmasına bir yıldan az bir zaman kala ilk kez ülkesindeki bir camiyi ziyaret etti

Google Haberlere Abone ol
Obama'dan giderayak cami ziyareti

İkinci başkanlık dönemi 20 Ocak 2017’de sona erecek ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray’da geçirdiği 7 yılın ardından ilk kez Amerika’da bir camiyi ziyaret etti. Obama, Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde İslam Toplumu’na ait camide yaptığı konuşmada İslam’ın barış dini olduğunu söyledi.

Amerikalı Müslümanlar’ın ulusa katkısına da vurgu yapan Obama, “Buraya, Amerikalı Müslümanların yeteri kadar sıklıkta duymadıkları iki sözcüğü söylemeye, teşekkür etmeye geldim. Teşekkür ederim. Topluma katkılarınızdan dolayı, bizi güçlü ve birlikte tutan katkılarınızdan, bizi büyük bir Amerikan ailesi olarak sarmalamanızdan dolayı teşekkür ederim” dedi.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Obama, birçok Amerikalının hayatlarında bir kez bile camide bulunmadığını, oysa camilerin de kilise, sinagog gibi yerlerde de sergilenen, sevgi, barış, saygı, hoşgörü yeri, öteki inançlara saygının öğretildiği yerler olduğunu söyledi. Müslüman toplumun toplumsal adalet için çalıştığını belirten Obama, “Şunu biliyorum ki sizler terör tehdidinden endişe duymaktasınız. Müslüman Amerikalılar ABD’de şiddete maruz kalmakta. Müslüman Amerikalılara karşı siyasi retorikler geliştirilebiliyor. ABD’li Müslümanlara yönelik tehditler artmakta Bütün ABD içerisinde bizler çocukların okullarda kötü söylemlere maruz kaldığını ve camilerin saldırılara maruz kaldığını görmekteyiz. Bütün ülkelerde Müslümanlarla bir araya gelmekteyim, Müslümanların hepsi olağan üstü işler gerçekleştirmekte, eğitimlerinde iş dünyasında başarılar ortaya koymakta. Genç insanlarla bir araya gelip onların yaptıklarını gördüklerini hepimiz için ilham meselesi, onların umutları ve heyecanları var. Bizlere çocukların bu retorikten etkilenip ülke dışına itilip itilmeyeceğini soruyorlar” dedi.

İslam sözcüğünün, Selam’dan geldiğini ve barış anlamı taşıdığını, selamünaleyküm sözcüğünün, “barış sizle olsun” anlamına geldiğini vurgulayan Obama, İslam’ın bir barış dini olduğunu belirtti.

Obama, “Müslümanlardan aldığım bazı mektup söz konusu Müslümanlar ikinci sınıf hissettiklerini söylüyorlar. Annelerin çocukların bu hissiyatı yüzünden üzüldükleri yönünde mesajlar almaktayım. Benim de çocuklarım var ve bu mesajları aldığımda çocuklarımı düşünmekteyim. Hepimizin çocukları var ve insani anlamda bu hissiyatta olmalıyız. Biz büyük bir ABD ailesiyiz ve bu ülkede kimse ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmemeli” diye konuştu.

Yorumlar