O ülkeye vize kalktı

Kamboçya ile Diplomatik, Umumi ve Hizmet pasaportları için vizelerin kaldırılması anlaşmasını kaldıran imza atıldı.

Google Haberlere Abone ol
O ülkeye vize kalktı

Asya-Pasifik bölge turu kapsamında Kamboçya'yı ziyaret eden Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hor Namhong ile yaptığı heyetler arası görüşmelerin arkasından birlikte matbuat toplantısı düzenledi.

Toplantının başlangıcında iki ülke içinde hizmet ve özel pasaport sahiplerine vize muafiyeti sağlanması anlamında anlaşma imzalandı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Kamboçya'nın 1970'te diplomatik ilişkileri tesis ettiğini hatırlatarak, Kamboçya Krallığı'nı ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı olmaktan itibar duyduğunu dile getirdi. Coğrafi uzaklığın yanı dizi politik gelişmelerin de iki ülkeyi uzun zaman ayrı tuttuğuna belli eden Çavuşoğlu, kısıtlı üst seviye temaslara karşın iki ülkenin, iyi arkadaş ve birlikte olduğunu bildirdi. "Şimdi işbirliğimizi fazla fazla yönden geliştirme zamanı" diyen Çavuşoğlu, Kamboçya tarafının da ilişkileri daha ileriye götürmeye kararlı olduklarını söyledi.

Geçen ay Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın Kamboçya'yı ziyaret ettiğini ve Karma Ekonomik Komisyonu'nun ilk toplantısının yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, bunun iki ülke arasındaki ilişkileri artıracağına işaret etti. Çavuşoğlu, nisanda ise ilk iş konseyini organize etmeyi planladıklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaretin de giderek arttığına belli eden Çavuşoğlu, "Hedefimiz 124 milyon dolar bulunan karşılıklı ticaret hacmini 2020 nedeni ile 500 milyona çıkarmak" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, toplantıda iki ülkenin turizm konusundaki tecrübelerini paylaşmak meselesinde da hemfikir olduklarını açıkladı.

Diplomatik, hizmet ve özel pasaport malikleri için vize muafiyeti anlaşması imzalandığını da hatırlatan Çavuşoğlu, bunun da karşılıklı temasları ve konsolosluk ilişkilerini artıracağını kaydetti.

Kamboçya'nın uluslararası alandaki girişimlerini destekleyeceklerini dile getiren Çavuşoğlu, Kamboçya'nın İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gözlemci ülke olma yönündeki başvurusunu destekleyeceklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, Kamboçya'nın 2017-2019 çağı BM Ekonomik ve Sosyal Konsey adaylığına da destek vereceklerini söyledi.

Türkiye'nin Güneydoğu Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek hedefinde olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Kamboçya'nın, bölgenin en süratli gelişen ekonomilerinden ve Türkiye'nin mühim partneri olduğunu anlatım etti. Çavuşoğlu, en yakın sürede Türk Hava Yolları'nın Kamboçya'ya direkt uçuş başlatmasını da teşvik edeceğini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Kamboçya Başbakanı Hun Sen ile yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hor Namhong'u Türkiye'ye çağırma etti.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar