Nusret ile tarihi gün tekrar canlandırıldı

Gölcük'te aslına uygun olarak inşa edilen TCG Nusret Gemisi, bu sabah 100 yıl önceki rotasında seyrederek boğaza temsili mayın döktü.

Google Haberlere Abone ol
Nusret ile tarihi gün tekrar canlandırıldı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin efsane mayın gemisi Nusret, 8 Mart 1915 tarihinde Erenköy Koyu'nda sahile enlem döktüğü 26 mayın ile tarihin akışını değiştirdi. Nusret'in tarihteki üstlendiği rol ile önemini duyurmak amacıyla; 2010'da Gölcük'te aslına müsait inşa edilen TCG Nusret ile tarihi gün tekrar canlandırıldı.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Belediye Başkanvekili Adnan Güler, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden misal ile 100 sene evvela Mayın Grup Komutanı şekilde vazife oluşturan Binbaşı Nazmi Akpınar'ın torunu Nazmi Akpınar ve askeri erkan etkinliğe katıldı.

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinde bağlı bulunan TCG Nusret, 100 sene önceki bunun şeklinde bu sabah saat 06.15'de sessiz sedasız mayın dökülen hatta doğru yol aldı. Seyir esnasında Çanakkale Savaşları ve Nusret Mayın gemisinin kahramanlığını söz eden film gösterildi. Saat 07.10'da 100 sene evvela mayınların dökülmeye başladığı Erenköy Koyu'na intikal edilerek merasim başladı. Ardından mayın hattının başlangıç ve bitiş hattına 100'er mt. aralıklarla iki temsili mayın bırakıldı.

GEMİNİN ÖNEMİ VURGULANDI

Nusret Mayın Gemisi'nin imkansızlıklar arasında döktüğü 26 mayına bir takım gemilerin çarparak boğazın karanlık sularına gömüldüğünü söyleyen Vali Ahmet Çınar, "Tabii karanlık emellerine de ulaşamadılar. Dolayısıyla Nusret'in ve onun mürettebatının o gün yapmış oldukları aşırı dahiyane stratejiyle döktükleri mayınlar yardımıyla deniz zaferi elde edilmiş oldu. Milletimizin ve dünyanın kaderi etkilenmiş oldu. Bu yönden baktığımızda Nusret bizim için hiç unutulmaması, her süre anmamız, gururlanmamız gereken bir gemi. Bu gururla gemimizi burada tekrar anmış, hatırlamış olduk" dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar