Nürnberg, Augsburg ve Ingolstadt seçti, Münih'te seçim ikinci tura kaldı

Almanya'nın Bavyera eyaletinde Pazar günü yapılan yerel seçimler ilginç sonuçları beraberinde getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Nürnberg, Augsburg ve Ingolstadt seçti, Münih'te seçim ikinci tura kaldı

Almanya'nın Bavyera eyaletinde Pazar günü yapılan yerel seçimler ilginç sonuçları beraberinde getirdi. Eyaletin başkenti Münih'te yapılan belediye başkanının kim olacağı ikinci tur seçime kalırken, Nürnberg, Augsburg ve Ingolstadt kentleri başkanlarını seçti.

Pazar günü Bavyera eyaletinde vatandaşlar yerel seçim için sandığa gitti. Münih kentinde belediye başkanlığı seçiminin önemli adaylarından Sabine Nallinger (Yeşiller), yüzde 14 oy alarak yarışa veda etti. 21 yıllık sosyal demokrat SPD'li Christian Ude döneminin ardından yapılan seçimde SPD'li Dieter Reiter oyların yaklaşık yüzde 40'ını ve muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Josef Schmid yaklaşık yüzde 36'sını alarak 30 Mart günü yapılacak ikinci tur seçimde tekrar kozlarını paylaşacaklar. Münih Belediye Meclisi'nde ise SPD ve Yeşiller ortaklığındaki yönetim ciddi kan kaybetti.

CSU oylarını yüzde 7,5 artırarak oyların yüzde 35'ini alırken, SPD yüzde 31, Yeşiller yüzde 15 oy aldı. SPD ve Yeşiller ortaklığı belediye yönetimi için yeterli olmazken, CSU ve Yeşiller yönetimi için oylar yeterli görülüyor. Sabine Nallinger, Yeşiller partisini seçimlerden daha güçlenerek çıkarma hedeflerine ulaştıklarını belirtti.

Dieter Reiter, ikinci tur seçimde Münihlilerin kendini seçeceğinden emin olduğunu kaydetti ve seçim sonuçlarından memnun olduğunu söyledi. Josef Schmid ise, rakipleri SPD'nin ciddi oy kaybetmesinin ve kendi oylarının artmasını olumlu değerlendirip, şimdi Yeşiller partisinin vereceği kararın önemli olduğunu belirtti. Yeşiller Münih Fraksiyan Başkanı Gülseren Demirel ise, seçimden güçlenerek çıkmalarının halkın kendilerine gösterdiği teveccühü gösterdiğini açıkladı ve arkalarında halkın desteğini daha fazla hissettiklerini dillendirdi.

NÜRNBERG'DE MALY YENİDEN BAŞKAN

Nürnberg Büyükşehir Başkan adaylığında SPD'li Ulrich Maly, CSU'lu Sebastian Brehm'e hiç şans tanımadı. Brehm, oyların ancak yüzde 24'ünü alabilirken, Maly yüzde 67 gibi açık ara farkla başkanlığı yeniden göğüsledi. Gazetecilere yapmış olduğu açıklamada Ulrich Maly, daha ilk turda seçileceğini beklemediğini ifade ederek tüm Nürbergli seçmenlerine en içten teşekkürlerini bildirdi.

SPD nin 2008 deki başkanlık seçim başarısının üzerine birkaç puan daha eklemiş olmasını Ulrich Maly, güzel bir sürpriz olarak değerlendirdi. Maly karşısında ağır bir yenilgiye uğrayan CSU'lu Sebastian Brehm, kendisine yakışır bir üslup ile herşey için teşekkürlerini ifade etti. Nürnberg Meclisi'nde ise SPD oyların yüzde 47'sini, CSU yüzde 31'ini ve Yeşiller yüzde 6'sını aldı.

AUGSBURG GRİBL YOLA DEVAM DEDİ

Son altı yılda Augsburg kentini modern bir hale getirmek için hummalı bir çalışma başlatan CSU'lu Belediye Başkanı Dr. Kurt Gribl, son seçimde halkın yüzde 51,9 oyunu alarak başkanlığa devam etme hakkı kazandı. En önemli rakibi SPD'li Dr. Stefan Kiefer ise, oyların ancak yüzde 28'ini alabildi. Augsburg Belediye Meclisi'nde ise CSU oyların yüzde 44'ünü, SPD 23'ünü ve Yeşiller yüzde 10'unu aldı.

Gribl, partisinin seçimden güçlenerek çıktığını ve seçimin Türk kökenli seçmenler adına da güzel bir sonuç olduğunu belirtip, onların de çıkarlarını savunduklarını kaydetti.

INGOLSTADT GENÇ SİYASİ DR. LÖSEL'E EMANET

Bavyera'nın önemli kentlerinden İngolstadt kentinde ise CSU'lu genç siyasi Dr. Christian Lösel, oyların yüzde 52,6'sını alarak ipi göğüsledi. SPD'li aday Veronika Peters ise yüzde 28,5 oy aldı. Meclis içinde oyların yüzde 44'ünü CSU partisi alırken, SPD yüzde 19 ve Yeşiller yüzde 10 oy alabildi. Lösel, CSU adayı olarak büyük bir kentte seçimi kazanmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

En kısa zamanda koalisyon görüşmelerine başlayacaklarını ve Türklerle daha yoğun irtibata geçeceğini söyledi. Seçimde yaklaşık yüzde 30 oy almaktan menun olduğunu anlatan Peters ise, diğer partilerin başkan adaylarının zayıf kalmasından dolayı ikinci tur seçimin olmadığını belirtti ve Türklere sıcak mesajlar gönderdi. CİHAN

Yorumlar