Nureddin Yıldız hoca hakkında karar verildi

“6 yaşındaki çocuk evlenebilir” dediği iddiasıyla sözleri çarpıtılan Nureddin Yıldız hoca hakkında takipsizlik kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol
Nureddin Yıldız hoca hakkında karar verildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız hakkındaki "halkı yasalara uymamaya tahrik" ve "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçlarından şikayet üstüne açılan soruşturmayı tamamladı.

Kararda, Nureddin Yıldız'ın avukatı vasıtası ile sunduğu savunmasına yer verildi.

ERKEN YAŞTA EVLİLİĞE KARŞIYIM

Amacının erken yaştaki evlilik tehklikesine dikkat çekmek olduğunu savunan Yıldız, konuşmasında ihlal edilen hiç bir yasa maddesinin bulunmadığını öne sürdü.

Yıldız, “Erken yaştaki evlilikler İslam'a mal edilemez ve İslam, bu hususta ıslak sınırı koymamakla ortak erken evlilik mefhumuna kerahetle yaklaşır. Ancak ihbar dilekçesinde aksine bir ifade sergilenmişti" ifadelerini kullandı.

"ÖLÜMCÜL TEHLİKE GETİRİR"

Yıldız, konuşmasında yer sektör "Şeriatımızın evliliğe ruhsatname vermesi, ıslak sınırı olmaksızın küçük çocukların da evliliğine izin vermesi yada vekillerinin onları evlendirebileceğini söylemesi tavsiye niteliğinde değildir. Evliliği söz konusu oldu diyelim, bir kez böyle bir evliliğin sıhhat açısından ölümcül tehlikeleri olabileceği da belirgin bir şeydir. Yani 6, 7 yaşında bir kız çocuğunun yada 10 yaşındaki bir kız çocuğunun iri bir adamın benzeri olması birlikte ölümcül tehlikeler getiriyor. Şeriatımız ölümcül tehlikeye karşın böyle bir şeye izin mi veriyor? Hayır" sözlerini hatırlattı.

KARARDAN: KONUŞMANIN BÜTÜNÜ DEĞERLENDİRİLMEDİ

Takipsizlik kararında, konuşmanın içerisinden birtakım sözcüklerin tek tek ele alındığı, bu sözcüklere menfi anlamları açısından bakıldığı, konuşma bütününün değerlendirme dışı tutulduğu vurgulandı.

"KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜNE GEÇİLDİ"

Kararda, "Program bir tüm şekilde ele alındığında, erken yaşta çocukların evlendirilmesinin doğru olmadığının anlatıldığı, şeriat hükümlerine kıyasla buluğ çağından öncelikle de evlilik olabileceğini lakin istismarın önlenmesi için ulemanın evliliğe alt hudut getirmeyi müsait bulduklarını, mal ve cinsellik uğruna çocukların heder edilmemesi için küçük yaşta evliliklerin önüne geçildiğini söylediği anlaşılmıştır" değerlendirmesine yer verildi.

"KOVUŞTURMAYA YER YOK"

Takipsizlik kararında, beyanların, Anayasa'nın "düşünce ve kanaat özgürlüğü", "düşünceyi izahat ve dağıtma özgürlüğü" dikkate alınarak, fikir izahatnın, bilgi vermenin ve yargılama sınırlarının bünyesinde kaldığı belirtilerek, "Beyanların açıklanış şekliyle konusu içinde düşünsel bir bağ olduğu ve objektif bir izahat ile desteklendiği, bu haliyle atılı suçların unsurları bakımından oluşmadığı anlaşıldığından Yıldız hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir" denildi.

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız’ın 23 Ocak 2013'te, "Kadın Fıkhı Okulu'' adlı programda “küçük minikler evlenebilir” şeklindeki sözleri tepkilere sebep olmuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar