Nükleer Tıp Ünitesi ile artık birçok hastalığın tespiti Bitlis’te yapılabilecek

Bitlis Devlet Hastanesi bünyesinde açılan Nükleer Tıp Ünitesi sayesinde artık hastalar guatr, kalp damar tıkanıklığı, böbrek hastası ve zehirli guatr gibi hastalıkların tespiti için çevre illere gitmek zorunda kalmayacak.

Google Haberlere Abone ol
Nükleer Tıp Ünitesi ile artık birçok hastalığın tespiti Bitlis’te yapılabilecek

Bitlis Devlet Hastanesi bünyesinde açılan Nükleer Tıp Ünitesi sayesinde artık hastalar guatr, kalp damar tıkanıklığı, böbrek hastası ve zehirli guatr gibi hastalıkların tespiti için çevre illere gitmek zorunda kalmayacak.

Bitlis’te Nükleer Tıp Ünitesi bulunmadığından dolayı hastaların birçok hastalığın tespiti için il dışına gitmek zorunda kaldığını belirten Bitlis Devlet Hastanesi Başhekimi Erdal Dilekçi, hastane bünyesinde açılan ünite sayesinde bu sorunun çözüldüğü söyledi. Açılan ünitenin, yaklaşık 1 milyon liraya mal olduğunu kaydeden Başhekim Dilekçi, “Özellikle guatr ve böbrek hastalıkları tanısında, guatr kanserinin tedavisinde ve anjiyosuz kalp damar tıkanıklıklarının tanısında kullanılan, halk arasında renkli film ya da sıcak film diye bilinen sintigrafi cihazı hastanemize alındı ve kurşun levhalarla çevrili ünite son teknoloji cihazlarla donatıldı. Şu anda Türkiye Atom Enerjisi'ne başvuru yapıldı. Bir hafta içersinde aktif olarak hasta kabulüne başlanacaktır. Bu sayede eskiden Diyarbakır ve Van'a sevk edilen hastalarımız burada tanı ve tedavisi yapılacak.” dedi.

Nükleer Tıp Ünitesi Sorumlu Doktoru Nükleer Tıp Uzmanı İsmail Köksal ise cihazla bioak perfüzyon sindilavizi yaptıklarını anlattı. Bioak perfüzyon sindilavizinde, hastaların anjiyo yapılmadan damarlarında tıkanıklık olup olmadığını değerlendirebildiğine dikkat çeken Nükleer Tıp Uzmanı İsmail Köksal, "Hastalara efor yaptırıyoruz. Damar yoluna radyasyonlu ilaç veriyoruz. O ilaçlar hastanın kalbine doluyor veya dolamıyor. Dolamıyor ise bu hastada damar tıkanıklığı vardır. Bu şekilde kalp kaslarının ne kadar çalıştığını ve hangi boyutta damar tıkanıklığının olduğunu anlayabiliyoruz. Bunun dışında böbrek sintigrafimiz var. DTPA VE DMSA sintigrafilerimiz var. DTPA sintigrafisinde hastanın idrar yolunda tıkanıklığın olup olmadığını tespit edebiliyoruz. DMSA sintigrafisinde ise hastanın böbrek zarında yırtık olup olmadığını tespit ediyoruz. İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanan çocuklarda DMSA sintigrafisi ile yaranın durumuna bakabiliyoruz. Yine bölgemiz endemik guatr bölgesi olduğu için tiroit sintigrafisi çekebiliyoruz. Bu sintigrafi için daha önce hastalarımız Diyarbakır, Van gibi çevre illere gitmek zorunda kalıyorlardı. Bu tetkik için artık hastalarımızın il dışına gitmelerine gerek kalmamıştır. Bu sintigrafide tiroitte bulunan modüllerin iyi huylu olup olmadığı açısından kliniksine endokrinoloji uzmanına yol göstermiş oluyoruz. Sıcak ve soğuk modül ayrımını yapabiliyoruz. Ayrıca, cihazla kemik sintigrafisi çekebiliyoruz. Bu tetkikler ile örneğin prostat hastalığının kemiğe yayılıp yayılmadığını öğrenebiliyoruz. Kemik ve eklem protezlerinde oynama, kayma olup olmadığını tespit edebiliyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar