'Nüfus artışı ve sanayileşme yeraltı ve yerüstü kaynaklarını tüketiyor'

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğretim Üyesi Emin El, nüfus artışı, sanayileşme ve etkin tarım faaliyetlerinin, dünyanın kısıtlı yeraltı ve yerüstü kaynaklarının tükenmesine yol açtığını...

Google Haberlere Abone ol
'Nüfus artışı ve sanayileşme yeraltı ve yerüstü kaynaklarını tüketiyor'

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğretim Üyesi Emin El, nüfus artışı, sanayileşme ve etkin tarım faaliyetlerinin, dünyanın kısıtlı yeraltı ve yerüstü kaynaklarının tükenmesine yol açtığını söyledi.

BEÜ Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda Teknik Bilimler MYO düzenlenen “Güneş Enerjili Damıtma Sistemleri” konulu konferansta konuşan Öğretim Üyesi Emin El, dünyadaki yer altı ve yer üstü kaynaklar ve bu kaynakların tükenmesine neden olan etkenlerle ilgili bir sunum yaptı. Nüfus artışı, sanayileşme ve etkin tarım faaliyetlerinin, dünyanın kısıtlı yeraltı ve yerüstü kaynaklarının tükenmesine yol açtığını belirten Emin El, bunun sonucunda çevre sorunlarının arttığını söyledi.

Bu bağlamda dünyada ve ülkemizde enerji ve su kaynaklarının giderek tükenmesi ve mevcut kaynakların kullanılamayacak duruma gelmesi, enerji ve su temini konusunu ön plana çıkarmakta olduğuna dikkat eden El, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2011 yılında hazırlamış olduğu Çevre Raporu’na göre ülkemizin mevcut su potansiyeli yıllık 112 milyar m3’tür. Ayrıca ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı ise 1600 m3 civarındadır. Artan su ihtiyacını karşılayabilmek için yeni su kaynaklarına ihtiyaç duyulmakta, bunun için her geçen gün daha uzak mesafelerden su temini sağlanmaya çalışılmaktadır. Mesafe arttıkça su temini için maliyet de artmaktadır.” dedi.

Yeni su kaynakları ararken kirli su ve deniz suyu önemli bir kaynak olarak karşımıza çıktığını kaydeden Emin El, “Kirli su ve deniz suyunun damıtılması sürecinde bir çok yöntem kullanılmakta olup Güneş Enerjili Damıtıcı Sistemleri de bu yöntemlerden biridir. Diğer sistemlere göre hem verimi yüksek hem de işletme maliyeti düşük olan Güneş Enerjili Damıtıcı Sistemlerinin çalışma prensibi diğer sistemlerden daha basittir.” diye konuştu.

Konferans, Güneş Enerjili Damıtma Sistemlerinin Çalışma Prensibi, Güneş Enerjili Damıtma Sistemi Çeşitleri ve Genel Performans Değerleri konulu sunumların ardından soru cevap bölümüyle sona erdi. CİHAN

Yorumlar