NSU’nun katlettiği Taşköprü’nün ismi bir sokağa verildi

NSU terör örgütünün 27 Haziran 2001’de Hamburg’un Altona semtinde katlettiği Süleyman Taşköprü’nün ismi öldüğü sokağın paralelindeki Kohlenwiete sokağının bir kısmına verildi. Düzenlenen programa ise babası Ali Taşköprü, annesi...

Google Haberlere Abone ol
NSU’nun katlettiği Taşköprü’nün ismi bir sokağa verildi

NSU terör örgütünün 27 Haziran 2001’de Hamburg’un Altona semtinde katlettiği Süleyman Taşköprü’nün ismi öldüğü sokağın paralelindeki Kohlenwiete sokağının bir kısmına verildi. Düzenlenen programa ise babası Ali Taşköprü, annesi ve ağabeyinin yanı sıra Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Hamburg Kültür BakanıProf. Barbara Kisseler, Yeşiller Eş Başkanı ve Federal Milletvekili Cem Özdemir, Hamburg Başkonsolosu M. Fatih Ak ve ombudsman Barbara John katıldı.

Hamburg Kültür Bakanı Barbara Kisseler mahkeme yoluyla bu olayın açıklığa kavuşturularak aileye bir cevap verme sorumluluğuna dikkat çekti. Kisseler, “Eğer bu yapılmazsa aile buna dayanamaz. Çünkü aile uzun yılllar kimse tarafından teselli edilmediği gibi şüphe ile bakılan oldu.” dedi. Kisseler Taşköprü’nün isminin neden öldürüldüğü sokağa verilmediği sorusuna ise “Benim için en önemlisi Süleyman Taşköprü isminin unutulmaması. Sokağa isim verilmesi konusu mecliste uzun süre tartışıldı ve ailenin onayı alınarak karara varıldı. Taşköprü’nün ismi kentin ortasında yeni binaların yapıldığı bir sokağa verildi. İsim levhasında ayrıca kim olduğu ve isminin neden verildiğine dair bilgiler var." cevabıbı verdi.

Aydan Özoğuz ise görev aldığı NSU Meclis Araştırma Komisyonu’nda cevap ararken daha fazla sorunun ortaya çıktığını belirterek, bir an önce aydınlatılması gerektiğini söyledi. Beate Zschäpe’nin konuşması halinde birçok soru'nun cevap bulacağını kaydeden bakan şöyle konuştu: “Taşköprü’nün ismini bir sokağa vermek bir semboldan çok daha fazla. Bu bir şehrin tarihini etkilemek demek. Bu kişi her zaman bu şehrin bir parçası kalacak demek. Aşırı sağcıları istediğinin tam tersi bir olay oldu. Bu yabancı isimleri yok edeceğiz derken, bu isimlerin sokaklara verilmesi ve kalıcı olması çok önemli.”

Cem Özdemir ise açıklamasında, “Bugün Taşköprü ailesinin yanlız olmadığını göstermek için bir araya geldik. Hamburg Altona Belediyesi'nin bu jesti çok güzel ancak bunun birde siyasi, istibarat ve polis boyutu var. İşin sonuna gelinmedi,” dedi.

Araştırma Komisyonu’nda birçok konunun ortaya çıkarıldığını belirten Özdemir, “Ancak ben ikinci bir komisyon kurulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bunun ötesinde olayların eyalet boyutu var. Hamburg tam olarak bilinmese de, Kuzey Ren-Vestfalya, Hessen ve seçim bölgem Baden-Württemberg’de bu olayla bağlantılı olarak bir polis öldürüldü. Bunun üzerine gidilmeli.” dedi. İstibaratta baştakilerin değiştiğini ancak hala daha bu işe karışmış olduğu halde görev yapan kişilerin olduğunu anlatan politikacı, “Muhalefet olarak üzerine gideceğiz.” dedi.

Süleyman Taşköprü’nün babası Ali Taşköprü ise “Acı düştüğü yeri yakar, ismin sokağa verilmesi acımızı bile hafifletmiyor. Uzun yıllardır kimse yanımızda olmadığı gibi bize bile şüphe ile bakıldı.” dedi. “Taşköprü isminin Süleyman’ın öldürüldüğü sokağa verilmesi daha anlamlı olurdu.” diyen acılı baba tek tesellilerinin oğlunun 16 yaşındaki kızı ve tek isteklerinin ise olayın bir an önce aydınlatılması olduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar