NSU sanığı, aşırı sağcı çevrede neyi savunduğu sorusunu cevaplarken zorlandı

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde (OLG) Neonazi cinayetleri davasında ifade veren Alexander S.

Google Haberlere Abone ol
NSU sanığı, aşırı sağcı çevrede neyi savunduğu sorusunu cevaplarken zorlandı

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde (OLG) Neonazi cinayetleri davasında ifade veren Alexander S., aşırı sağcı çevreye neden girdiği ve hangi ideolojiyi savundukları sorusuna zor cevap verdi. Alexander'in eşi Sylvia S.’nin, 2005 yılında Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin hayatta kalan üyesi Beate Zschaepe'nin kullanması için sosyal sağlık kartını 300 Euro'ya sattığı ortaya çıktı.

33 yaşındaki S., tahminen 2005 yılında davada sanık olarak yargılanan Holger G.'nin bir akşam kendilerinden 300 Euro'ya sağlık kartı satın almak istediğini söylediğini ve eşinin de hemen sağlık kartını sattığını ifade etti. Hâkimin, niçin ve hangi gerekçeyle kartı sattıklarını sorması üzerine sanık, detay bilgi hatırlamadığı şeklinde cevap verdi.

Sanık G. ile 2000'li yıllarda bir arkadaşının doğum günü partisinde tanıştığını ve aşırı sağcı bir grupda aktif olduğunu anlatan S., hâkimin aşırı sağcı çevrede hangi fikirleri savundukları sorusuna ilk önce “bilmiyorum, hatırlamıyorum“ gibi cevaplar verirken, Başhakim Manfred Götzl'ün daha inandırıcı cevaplar istemesi üzerine yavaş yavaş da olsa konuşmaya başladı.

Savaş suçlusu Rudolf Hess'in barış elçisi olduğunu savunan S., aşırı sağcı gösteri ve konserlere katıldıklarını ve 2004 yılından sonra etrafında yabancı ve Yahudi vatandaşları tanıyınca onlara karşı düşmanlık hissinin kaybolduğunu ileri sürdü. Duruşmalarda daha önce ifade veren Sylvia S. de sağlık kartını para için hiç düşünmeden sattığını iddia etmişti. CİHAN

Yorumlar