Nostaljik tramvay 102'nci yaşını kutladı

Kutlama kapsamında bazı vagonlar kırmızı beyaz kurdelelerle süslendi, yaş günü pastası kesildi

Google Haberlere Abone ol
Nostaljik tramvay 102'nci yaşını kutladı

İlk seferine 1914'te çıkarak İstanbullulara hizmet veren nostaljik tramvayların 102. yılı, pasta kesilerek kutlandı.

İstanbul'un vazgeçilmez nostaljik tramvaylarının hizmete alınışının 102. yılı dolayısıyla Tünel girişinde tören düzenlendi.

Kutlama kapsamında kırmızı beyaz kurdelelerle süslenen vagonlara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi, bazıları vagonlarda fotoğraf çektirdi.

İETT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Özçelik, üzerinde "İstanbul Tramvayları 102 yaşında" yazılı pastayı kesti.

Özçelik, burada yaptığı konuşmada, tramvayların 102. yaş gününde ilk günkü gibi heyecanlı olduklarını belirterek, nostaljik tramvayların İstanbul ve Türkiye için önemli bir sembol olduğunu söyledi.

Nostaljik tramvayların dünyanın her tarafında bilindiği ve tanındığını ifade eden Özçelik, bunların toplu taşımadan daha ziyade sembolik anlamının olduğunu aktardı.

Hasan Özçelik, "Günlük ortalama bin 500 yolcu taşıyor, 46 sefer yapıyoruz. 5 durağımız var. Bunlardan 2'si, ihtiyati Odakule ve Ağa Cami. Tünel, Galata ve Taksim, ana duraklarımız. 4 aracımızla 1 de etkinlik konteynerimiz var" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın en büyük projelerinden birisinin raylı sistemlere yapılan yatırımlar olduğunu dile getiren Özçelik, ilk etapta 2019 yılı itibarıyla 400 kilometre raylı sistem hedeflerinin olduğunu kaydetti.

Genel Müdür Yardımcısı Özçelik, "2023 Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde ise 776 kilometre hedeflenen raylı sistem yatırımımız var. İstanbul'u demir ağlarla öreceğiz" şeklinde konuştu.

Daha sonra etkinlik vagonunda oluşturulan orkestra, katılımcılara müzik dinletisi sundu.

NOSTALJİK TRAMVAYLAR

İstanbul'da toplu ulaşımın miladı sayılan ve vardacılarıyla ünlenen atlı tramvaylar, 1914 yılına kadar 43 yıl aralıksız hizmet verdi.

Balkan Harbi'nin başlamasıyla tramvay şirketinin elinde bulunan atlar zorunlu olarak askere alınınca, şehirde ulaşım hizmetleri bir süre sekteye uğradı.

Bunun üzerine elektriğe geçiş için çalışma yapan Osmanlı Devleti tarafından 1913 yılında Silahtarağa'da kurulan Türkiye'nin ilk elektrik fabrikasıyla 11 Şubat 1914'te ilk önce tramvay şebekesine daha sonra da şehre elektrik verildi.

Yorumlar