Nöroloji günlerinde yeni tedavi yöntemleri tartışılıyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uludağ Nöroloji Günleri, Uludağ Karinna Otel'de başladı.

Google Haberlere Abone ol
Nöroloji günlerinde yeni tedavi yöntemleri tartışılıyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uludağ Nöroloji Günleri, Uludağ Karinna Otel'de başladı. Bilimsel oturumlarda nörolojik hastalıklarda tedavi yöntemleri ele alınıyor.

Her yıl ele alınan konular ile nöroloji uzmanlarının mezuniyet sonrasındaki eğitimlerine büyük katkı koyan Uludağ Nöroloji günlerinde bu yıl, Demans, Parkinson-Hareket Bozuklukları, Epilepsi, Multipl Skleroz, Beyin Damar Hastalıkları, Baş ağrısı gibi konularda tedavi yöntemleri ele alınıyor. Uludağ Karinna Otel'de başlayan bilimsel toplantılar Türkiye'nin dört bir yanından gelen 300'e yakın nöroloji uzmanının katılımıyla devam ediyor.

Burkon Kongre ve Turizm tarafından organize edilen etkinliğin birinci gününde Elektroensefalografi (EEG) kursu yapıldı. Nöroloji Günleri'nin açılış konuşmasını Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu yaptı. Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Selçuk Kırlı'nın Türklerin Orta Asya ve Anadolu'daki işaretlerini anlatan "İzler" isimli sunumu, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

NÖROLOJİ'DE YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Yeni tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu hareket, denge ve duyu ile ilgili bozuklukların yanı sıra psikiyatrik rahatsızlıklara da neden olan Multipl Skleroz'un tedavi yöntemlerinde önemli gelişmeler olduğunu söyledi. Zarifoğlu, "Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara göre daha çok gençlerde görülen Multipl Skleroz normal belirtiler ve ataklar ile başlamasına karşılık hızla kötüleşebilen bir forma sahip. Enjeksiyon tedavisinin uygulandığı hastalıkta günümüzde ağızdan alınan ilaçla yeni bir tedavi yöntemleri mevcut. Bu hastanın tedavi sürecinde ve sonrasında daha çabuk toparlanmasını sağlıyor." dedi. Multi Skleroz'un yanı sıra Epilepsi, Demans, Beyin Damar Hastalıklarında da yeni gelişmeler ve tedavi yöntemleri olduğunu ifade eden Zarifoğlu, Tıp Fakültesi Nöroloji / Nöroşirürji kliniklerinin Epilepsi Cerrahisini başarıyla uyguladıklarına dikkat çekti.

Genel anlamda hastane başvurularına bakıldığında baş ağrısı şikayeti ile yapılan başvuruların üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, şöyle konuştu: "Toplumumuza son bir yıl içerisinde başınız ağrıdı mı diye sorduğumuzda yüzde 50'sinden evet cevap alıyoruz. Bu dilimi sınıflandırdığınız zaman ise yüzde 16,4'ü migren nedeniyle, yüzde 30 civarında gerilim tipi baş ağrısı, kalan yüzdelik dilimde ise seyrek görülen baş ağrıları olduğunu görüyoruz."

Bu noktada kronikleşen baş ağrılarının önemli bir konu olduğunu değinen Zarifoğlu bir ayda 15 günden fazla devam baş ağrısının migrenin kronik formu nedeniyle oluşabildiğini söyledi. Son olarak başka bir nedene bağlı oluşan ikincil baş ağrılarının çoğunlukta olmadığına vurgu yapan Zarifoğlu, "Baş ağrısı bir belirtidir. Çeşitli durumlarda kendisini gösterebilir. Buna karşılık toplamda her 10 baş ağrısından sadece bir tanesi ikincil bir nedenden dolayı oluşan belirtidir" diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar