Normal doğum oranları arttı

Elbistan İlçe Sağlık Müdürü Murat Mustafa Küçük, Aile Toplum Sağlığı Merkezlerine (ATSM) ait veriler ışığında 2013 yılı değerlendirmesini yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Normal doğum oranları arttı

Elbistan İlçe Sağlık Müdürü Murat Mustafa Küçük, Aile Toplum Sağlığı Merkezlerine (ATSM) ait veriler ışığında 2013 yılı değerlendirmesini yaptı. Küçük’ün açıkladığı rakamlardan en dikkat çekeni ise normal doğum sayısındaki artış oldu.

Elbistan’da 2013 yılı içerisinde 37 aile hekimi tarafından 135 bin hastaya hizmet verildiğini kaydeden İlçe Sağlık Müdürü Küçük, özellikle normal doğum konusundaki artış oranının önemli olduğuna vurgu yaptı. Küçük, “Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde 2013 yılında toplam 2 bin 333 doğum vakası gerçekleşti. Normal doğum sayısı bin 669, sezaryen doğum sayısı ise 664’tür. Burada dikkatimizi çeken normal doğum sayısının, sezaryen doğum sayısına göre ciddi manada artış göstermesidir. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda uyguladığı politika açısından bu oran önemlidir. Geçmiş yıllarla 2013 yılını kıyaslayabilmek için rakam veremeyeceğim. Ama sezaryen yöntemi ile doğum oranının daha fazla olduğunu belirtebilirim. Geçmiş dönemlere baktığımızda normal doğum sayısı daha azdı. Şuan bu rakamlara baktığımızda normal doğum sayısının ulaştığı rakam bizim için istenilen düzeydedir” şeklinde konuştu.

İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında da konuşan Küçük, “Sağlık Müdürlüğü olarak 10 personelimizle vatandaşa hizmet etmeye çalışıyoruz. İlçemizde 4 adet 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonumuz var. Bunlar aracılığı acil sağlık hizmetlerini yerine getirmeye çalışıyoruz. 112 Acil Servis İstasyonu olarak yıl içerisinde 5 bin 497 hastanın şehir içi ve dışı transportu sağlanmıştır. Toplum Sağlığı Merkezine bağlı aile hekimliği birimlerimizde 37 aile hekimi yıl içerisinde yaklaşık 135 bin hastaya hizmet vermiştir. 2013 yılı içerisinde 2 adet yeni ASM birimi kurulması için girişimlerde bulunduk. 2014 yılında da bu isteğimiz gerçekleşecektir.”

Küçük, ilçeye kazandırılacak sağlık hizmetlerine ilişkin ise şu bilgileri aktardı: "Yeni devlet hastanesi ihale aşamasındadır. 15 Ocak tarihine kadar ihalenin kati sözleşmesi yapılırsa hizmete girebilmesi için en kısa sürede çalışmalar da başlayacaktır. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi içinde yeni bir bina yapılabilmesi için yer arama çalışmalarına devam edilmektedir. 112 acil sağlık hizmetleri istasyonu içinde 4 istasyon için arsalar mevcut Sağlık Bakanlığınca yatırım bütçesine alınması beklenmektedir. Aile sağlığı merkezleri içinde 2 adet kadro açılmıştır. Bunlar içinde aile hekimlerinin tercih etmesini bekliyoruz.” CİHAN

Yorumlar