Nogay Türkleri, Dombıra'nın seçim malzemesi yapılmasını istemiyor

Nogay Türkü Aslanbek Sultanbekov’un bestelediği 'Dombıra' şarkısını AK Parti’nin seçim propagandasında kullanmasına İstanbul’da yaşayan Nogay Türklerinden tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
Nogay Türkleri, Dombıra'nın seçim malzemesi yapılmasını istemiyor

Nogay Türkü Aslanbek Sultanbekov’un bestelediği 'Dombıra' şarkısını AK Parti’nin seçim propagandasında kullanmasına İstanbul’da yaşayan Nogay Türklerinden tepki geldi. Nogay Türkleri Derneği Başkanı Veysel Demir, şarkının bestecisi Aslanbek Sultanbekov’un da, kendilerinin de bu şarkının seçim çalışmalarında kullanılmasını istemediklerini söyledi. Demir, “Konuyla ilgili görüşmeler devam ediyor. Hukuki süreç en kısa zamanda başlayacak.” dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Nogay Türkleri Derneği Başkanı Veysel Demir, kendilerine danışılmadan ve Sultanbekov’dan izin alınmadan şarkının kullanıldığını belirtti. Demir, “Değişik partiler tarafından da 'Dombıra' parçasını kullanmak için bize teklifler geldi. Gelen bütün teklifleri geri çevirdik. Bu müziği herhangi bir siyasi partinin kullanmasını istemiyoruz. Büyük Birlik Partisi de Milliyetçi Hareket Partisi de Cumhuriyet Halk Partisi de ilçe bazında, il bazında tekliflerde bulundu. Bu müziğin herhangi bir siyasi parti bünyesinde çalınmasını arzu etmediğimizi kendilerine söyledik.” ifadelerini kullandı.

'ŞARKI, ANONİM DEĞİL'

Dombıra'nın Aslanbek Sultanbekov tarafından 1997’de St. Petersburg’da bestelendiğini kaydeden Demir, “Bestesi de sözleri de Sultanbekov’a aittir, anonim bir şarkı değildir.” diye şarkının anonim olduğuna yönelik tartışmalara da cevap verdi.

Şarkının kesinlikle seçim malzemesi yapılmasını istemediklerini kaydeden Demir, Uğur Işılak’a da sitem etti. Demir, “Sayın Uğur Işılak bey bize ulaşmadan, bize sormadan kendi inisiyatifi ile şarkının üzerine söz yazarak AK Parti’ye müzik yapmış. Sayın Aslanbek’in de bizlerin de haberi olmadan şarkının kullanılmasını şık bulmuyoruz. Biz partiler üstü bir kuruluşuz. Kültürümüze ait bir parçayı bir siyasi partinin seçim malzemesi olarak kullanılmasına karşıyız. Hiçbir siyasi bir parti bizi ilgilendirmiyor. Siyasilerin de bizim kültürümüze ait bir müziği siyasi amaçları için kullanmasını kesinlikle arzu etmiyoruz. Aslanbek Bey’in de talepleri bu doğrultudadır.” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili hukuki süreci başlatacaklarını vurgulayan Demir, şunları söyledi: “Şu an görüşme aşaması devam ediyor. Hukuki süreç başlayacak. Bu seçim müziğinin, il, ilçe, genel merkez olarak derhal geri çekilmesini istiyoruz. AK Parti yetkililerinden bizim talebimiz, bu parçanın siyasi seçim malzemesi yapılmasına kesinlikle ve kesinlikle karşıyız.” CİHAN

Yorumlar