Nobel Barış Ödülü FARC barışına

Nobel Barış Ödülü, Kolombiya Devlet Başkanı Santos'a verildi

Google Haberlere Abone ol
Nobel Barış Ödülü FARC barışına
Sonhaberler / Haber Merkezi

Norveç Nobel Komitesi, bu yılki Barış Ödülü'nü ülkesindeki 50 yıllık iç savaşı sona erdirmek için çaba harcayan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a verdi. 

Komiteden yapılan açıklamada, "Bu yılki Barış Ödülü'ne, ülkesinde 50 yıldan uzun süren ve en az 220 bin kişinin yaşamını yitirmesine ve 6 milyon kişinin de yerlerinden olmasına neden olan iç savaşı sona erdirmek için kararlı bir biçimde çaba harcayan Devlet Başkanı Santos layık görüldü. Ödül, aynı zamanda yaşadıkları büyük güçlükler ve suistimallere karşın adil bir barış umudundan vazgeçmeyen Kolombiya halkına, sivil savaşın sayısız kurbanının yakınlarına ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara bir armağan olarak görülmelidir." ifadeleri kullanıldı.

Devlet Başkanı Santos'un Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında barış anlaşmasıyla sonuçlanan görüşmeleri başlattığına ve barış sürecinde ilerleme kaydedilmesi için sürekli çaba harcadığına işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Her ne kadar barış anlaşması tartışmalara yol açtıysa da Santos, Kolombiyalı seçmenlere barış anlaşmasıyla ilgili fikirlerini referandumda dile getirmeleri için olanak tanıyarak önemli bir rol oynamıştır. Referandumdan çıkan sonuç, Devlet Başkanı Santos'un arzu ettiği şey değildi. 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda az bir farkla 'hayır' sonucu çıktı. Bu sonuç, Kolombiya'nın geleceğiyle ilgili ciddi bir belirsizliğe yol açtı. Barış sürecinin askıya alınması ve sivil savaşın yeniden alevlenmesi tehlikesi baş gösterdi. Bu durum, Devlet Başkanı Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono'nun liderliğini yaptığı tarafların ateşkesin devam ettirmesini daha da önemli kılıyor.

Seçmenlerin çoğunluğunun barış anlaşmasına 'hayır' dediği gerçeği, barış sürecinin ille de bittiği anlamına gelmez. Referandum, barışa karşı bir oylama değildi. 'Hayır' oyu kullananların reddettiği barış değil, belirli bir barış anlaşmasıydı. Norveç Nobel Komitesi, Devlet Başkanı Santos'un tüm tarafları barış sürecinde ilerleme kaydetmek için geniş tabanlı bir ulusal diyaloğa davet etmesinin önemine dikkat çekiyor. Barış anlaşmasına karşı çıkanlar bile bu tür bir diyaloğu memnuniyetle karşıladı. Tüm tarafların barış görüşmelerinde üzerlerine düşen sorumluluğu alacağını ve sürece yapıcı katkıda bulunacaklarını umut ediyoruz."

Komite, 65 yaşındaki Santos'un barış için harcadığı çabaların Alfred Nobel'in son arzusunu yerine getirdiğini belirtti. 

Nobel Barış Ödülü sahibi olan Santos, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) tutarındaki ödülünü de alacak. 

Nobel Komitesi, 10 Ekim'de Ekonomi dalında Nobel Ödülü'nü kazanan ismi açıklayacak. Nobel Edebiyat Ödülü'nün ne zaman verileceği ise henüz kesinlik kazanmadı. 

Yorumlar