'Noah' filmi için ihtiyati tedbir başvurusu, muhatap mahkeme bulamadı

Ergenekon davasından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Uvukat Yusuf Erikel, Noah filmine ilişkin yürütmenin durdurulmasına yönelik başvurusuna muhatap mahkeme bulamadı.

Google Haberlere Abone ol
'Noah' filmi için ihtiyati tedbir başvurusu, muhatap mahkeme bulamadı

Ergenekon davasından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Uvukat Yusuf Erikel, Noah filmine ilişkin yürütmenin durdurulmasına yönelik başvurusuna muhatap mahkeme bulamadı.

Ergenekon davası sanıklarından, 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Avukat Yusuf Erikel, Hz. Nuh'un hayatını konu alan Noah filmi ile ilgili olarak İstanbul 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne ihtiyati tedbir kararı verilmesi yönünde başvuruda bulunmuştu. Erikel başvurusunda, verilecek ihtiyati tedbir kararı gereği filmin seyredilmesinden önce İslam inancına uymadığına ilişkin yazı yayınlanmasını talep etmişti. Ancak mahkeme, ihtiyati tedbir talebinin bir dava türü olmadığını belirterek talebin reddine karar verdi. Kararın gerekçesinde ise ihtiyati tedbirin tarifi "İhtiyati tedbir, çekişmeli bir konuda, ya davadan önce ya da dava sırasında bir mal veya hak konusunda istenir. İhtiyati tedbir kararı, temelde bir uyuşmazlık, bir ihtilaf halinde ancak verilebilir." şeklinde yapıldı. Ardından da ihtiyati tedbir talebinin, davaya asıl bakacak mahkemeden istenebileceği belirtildi. Ortada bir uyuşmazlık durumunun bulunmadığı, dilekçede böyle bir konudan bahsedilmediği, kaldı ki böyle bir konuya Sulh Hukuk Mahkemesinin bakmakla görevli olmadığı da belirtildikten sonra 8 Nisan 2014 tarihinde Erikel'in talebinin reddine karar verildi.

Avukat Erikel, bu karara itiraz edince İstanbul 10. Sulh Hukuk Mahkemesi başvuruyu tekrar ele alarak Erikel'i Yargıtay Hukuk Dairesi'ne yönlendirdi. Mahkeme, ihtiyati tedbir talebine ilişkin red kararı verilmesi durumunda yasada istinaf yolunun öngörüldüğünü, ancak istinaf mahkemelerinin henüz faaliyete geçmediğini hatırlattı. 16 Nisan 2014 tarihli kararda, bu durumda verilen red kararına ilişkin Yargıtay Hukuk Dairesi'ne temyizde bulunulabileceği ifade edildi. Kararın sonunda Erikel'in başvurusunun, Yargıtay Hukuk Dairesi'ne temyiz dilekçesi olarak kabul edilmesine hükmedildi.

Yaptığı yazılı açıklaması ile başvurusuna muhatap bulamamaktan yakınan Avukat Yusuf Erikel, "Türkiye'de adalet sistemi iflas etmiştir. Her ne kadar Türkiye'de adalet var diye uyutulsa da Peygamberimiz olan Hz.Nuh'un itibarına olan saldırıyı müdafa edecek bir hukuk adamı ve hukuk kanunu ve de mahkemesi yoktur." ifadesini kullandı.

Hakimlerin, üzerlerindeki hukuki sorumluluk ve vicdani yükü atmak için yeni yollar icat ettiklerini belirten Erikel, dilekçesinde "Mahkeme, karar sorumluluğunu, argo tabirle 'Topu yargıtaya atmıştır'. Bu arada Nuh filmi üzerinden imanımıza ve değer yargılarımıza saldırı devam etmektedir." ifadesine yer verdi. CİHAN

Yorumlar