Nizip Çayı'ndaki kimyasal atıklar köylüyü isyan ettirdi

Gaziantep'te Nizip Çayı'na dökülen kimyasal sanayi atıklarından dolayı bölgede yaşayan köylüler protesto eylemi düzenledi. Toprak veriminin azaldığını ve kalıcı hastalıklarla karşı karşıya kaldıklarını belirten köylüler, kendilerine...

Google Haberlere Abone ol
Nizip Çayı'ndaki kimyasal atıklar köylüyü isyan ettirdi

Gaziantep'te Nizip Çayı'na dökülen kimyasal sanayi atıklarından dolayı bölgede yaşayan köylüler protesto eylemi düzenledi. Toprak veriminin azaldığını ve kalıcı hastalıklarla karşı karşıya kaldıklarını belirten köylüler, kendilerine Nizip Çayı'nın eski haline dönmesi için verilen sözlerin, aradan geçen 15 yıla rağmen yerine getirilmediğini ifade etti.

İstasyon Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, buradan Demokrasi Meydanı'na doğru yürüdü. Ellerinde pankartlarla sanayi atıklarından dolayı oluşan kirliliği protesto eden vatandaşlar, çaydan getirdikleri kirli suları dökerek tepkilerini dile getirdi. Toplanan kalabalık adına konuşan Adem Karakaş, Nizip Çayı'ndan etkilenenen 150 bin vatandaşın bu sorunu bildiğini ifade etti. Yıllardır bakan, milletvekili, vali, kaymakam ve belediye başkanlarının kendilerine Nizip Çayı'nın eski doğal haline dönmesi konusunda söz verdiğini anlatan Karakaş, aradan geçen 15 yıla rağmen sorunun hala çözülmediğini söyledi.

Karakaş, "Nizip Çayı, yaşamımızın, doğamızın, köylümüzün olmazsa olmaz değeri. Sanayiciler, daha fazla kâr hırsı yüzünden arıtma tesislerini kurmayarak zehirli atıklarını suya bırakmakta. Bu yüzden çay adeta zehre dönüşmüştür. Bugün bu sorun büyüyerek daha olumsuz sonuçlara gitmektedir. Dağ dere köyü olarak bildiğimiz 30 köyü ve Barak Ovası'nda da 16 köyü doğrudan ilgilendiren Nizip Çayı, geçtiği bütün alanlarda toprak veriminin azalmasına, ağaçların kurumasına, hava kirliliğine, bu çevrede yaşayan insanlarda kalıcı hastalıklara hatta ölümler olmuştur. Adeta zehir saçan Nizip Çayı, binlerce köylünün geçim kaynağı olan ceviz ve nar ağaçlarını kurutmaktadır. Bu da köylünün geçimini doğrudan etkilemekte. Köylü, ekonomik sıkıntıları ile baş başa bırakılmaktadır. İçerisinde zehirli atıkları barındıran bu su bir çok hastalıklara davetiye çıkarmakta." şeklinde konuştu.

Mehmet Satan ise Nizip Çayı'ndaki sıkıntının köklü bir şekilde ortadan kalkması için geliştirmek istedikleri projeye değinerek, "Eğer yapmazlarsa bu defa Barak'tan Başpınar'a kadar bütün köylüler bir araya gelip vatandaşlık hakkımızı sonuna kadar kullanacağız." ifadelerini kullandı. Açıklamaların ardından, grup olaysız bir şekilde dağıldı.

CİHAN

Yorumlar