Nijeryalı senatör Sani Batılı ülkeleri işbirliği yapmaya çağırdı

Nijeryalı senatör Sani: "Uluslararası kamuoyunu, özellikle Batı'yı darbe girişiminin faillerini yargılama çabasında Türk hükümeti ve halkıyla işbirliği yapmaya çağırıyorum"

Google Haberlere Abone ol
Nijeryalı senatör Sani Batılı ülkeleri işbirliği yapmaya çağırdı
Nijerya Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Shehu Sani, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin sorumlularının yargılanmasında Batılı ülkeleri işbirliği yapmaya çağırdı.

Sani, darbe girişiminin ardındaki kişilerin demokrasi, özgürlük ve temel haklara karşı karanlık güçleri temsil ettiğini belirtti.

"Darbe girişimine kalkışanlar kötü amaçları olan karanlık ajanlardır." ifadesini kullanan Sani, Afrikalıları Türkiye'deki demokrasiyi desteklemeye çağırdı.

Ülkesinde 1990'lı yıllardaki askeri diktatörlük döneminde demokrasiyi savunduğu için hapse giren Sani, "Türk halkının darbe girişimini boşa çıkarırken gösterdiği direniş, cesaret ve demokrasi ruhu, dünya halklarına ilham olmuştur. Türk halkını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı demokrasiyi savunurken ortaya koydukları mertlik, yüreklilik ve güçlü ruhtan dolayı saygıyla selamlıyorum." dedi.

Sani, Türk halkının özgürlüğünü korumada sarsılmaz azim ve kararlığını tüm dünyaya kanıtladığını kaydetti.

"Batı'yı faillerin yargılanmasında işbirliğine çağırıyorum"

İktidardaki Tüm İlericiler Kongresi'nin üyesi ve oyun yazarı Sani, demokratik hükümetlerin darbe girişiminin faillerine iltica hakkı vermemesi gerektiğini belirtti.

Sani, "Uluslararası kamuoyunu, özellikle Batı'yı darbe girişiminin faillerini yargılama çabasında Türk hükümeti ve halkıyla işbirliği yapmaya çağırıyorum. Darbe girişimcileri ve finansörleri özgür toplumlara sığınmamalı, özgür toplumlar da demokrasi düşmanlarına sığınma hakkı vermemeli." şeklinde konuştu.

Nijerya'nın askeri yönetime karşı mücadelesinde önde gelen kişilerden Sani, demokrasi yanlısı protestolar düzenlediği için birçok kez hapse girmişti. Sani, 1995'te ömür boyu hapse mahkum edilmiş, demokrasinin geri gelmesiyle 1999'da serbest kalmıştı.

Diğer yandan Güney Afrika'da 20 kadar sivil toplum kuruluşu, Türkiye'de 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimini kınadı.

Aralarında Camiatul Ulama ve Yunus Emre Enstitüsü'nün de bulunduğu kuruluşlar, yayımladıkları açıklamada, "Güney Afrika'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olarak Türkiye'de seçilmiş hükümete karşı girişilmiş kanun dışı her türlü müdahaleye tereddütsüz karşı çıkıyoruz. Türk milletinin demokratik seçiminden başka hiçbir seçeneği kabul etmiyoruz." ifadeleri yer aldı.

Yorumlar