Niğdeli çiftçiler, patates fiyatından memnun

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman'ın patates fiyatlarının 5 TL'ye çıkacağı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Niğdeli çiftçiler, patatesin fiyatından memnun olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Niğdeli çiftçiler, patates fiyatından memnun

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman'ın patates fiyatlarının 5 TL'ye çıkacağı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Niğdeli çiftçiler, patatesin fiyatından memnun olduklarını söyledi. Niğdeli Patates üreticileri, geçen yıl 80 kuruşa sattıkları patatesin fiyatının bu yıl az üretim olması nedeniyle 1,5 liraya çıktığını, bundan sonraki süreçte 5 TL'ye çıkmasının normal olduğunu söyledi.

Patates üreticisi Çoşkun Baydoğan "Şuan medyadaki fiyatların kilo gramda 5 TL çıktığı söyleniyor. Ben bu fiyatların çok abartı buluyorum. Geçen yıl 80 kuruşa kadar patates satmıştık. Bu yıl depomuzdan 1,5 liraya patates satıyoruz. Bu fiyatla geçen yıl ettiğimiz zararlarımızı ve borçlarımızı kapatacağımızı umut ediyoruz.

Deposunda 50 ton patates olduğunu belirten Baydoğan, "Patatesi satmak istiyoruz fakat nakit parayla kimse almıyor ya vade veriyorlar ya da karşılığı olmayan çek senet bu da çiftçiye büyük zarar veriyor. Nakit para olmadığı sürece ben depomdaki patatesi satmayı düşünmüyorum.Bu sene fiyatların yükselmesindeki en büyük etken verimin düşük olmasıdır. Çiftçiye sertifikalı tohum satıyoruz dediler ama birçok patatesin sertifikalı tohum olmadığını ekince gördük. Bu yüzden de bu sene önceki yıllara nazaran verim düşük oldu. Geçen yıl ağzına kadar dolu olan depomda bu yıl 50 ton patates var patatesin az olması fiyatları yükseltiyor.Bizim depomuzdan şuan 1,5 TL'ye çıkan patates sofraya gelene kadar 5 TL oluyor. Burada çiftçi kazanıyor gibi görünüyor ama aradaki 3,5 lirayı komisyoncusu, nakliyecisi, tezgahçısına kazanıyor.

Tırhan köyünden 25 yıldır çiftçilik yapan Çoşkun Baydoğan, "Şu anki patatesin fiyatı piyongodan çıkmış gibi. 3-5 yıldır patates para etmiyor. Geçen yıl patates para etmedi, ondan önceki yıllarda ise don vurdu patatesi. Böyle bir sene çiftçiye 7-8 yılda bir gelir. Bu fiyatlarla çiftçi az da olsa borçlarını kapatacaktır." dedi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patateste yükselen fiyatın afaki olduğunu, bu nedenle çiftçilerin şu anda 1.50 kuruşa kadar sattıkları patatesleri satmaya devam etmelerini söyledi. Kenar, "Patatesin 5 liraya çıkması afaki bir rakam, geçmiş yıllara göre Niğde'de çiftçilerimizin az patates ekmesi nedeniyle biraz fiyatı yükseldi. 2012 yılında çiftçilerimizin patatesi 10 kuruşa kadar patates satamadığı için tarlada kalmıştı. Bu nedenle de 2013 yılında patates ekemediler. Az patates olduğu için de fiyatlar yükseldi. Şu anda 1,5 liraya kadar depodan patates satışı yapılıyor. Bu bölge ve İzmir Ödemiş dışında patates sökümü yapılmıyor." dedi.
CİHAN

Yorumlar