Niğde'deki IŞİD Davasında Avukatlar Çekildi

Ulukışla'da 1 polis memuru ile 1 astsubayı şehit edip, gasp ettikleri kamyon şoförünü öldüren IŞİD üyelerinin yargılandığı davada, avukatlar çekilerek salonu terk etti.

Google Haberlere Abone ol
Niğde'deki IŞİD Davasında Avukatlar Çekildi

Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde 1 polis memuru ile 1 astsubayı şehit edip, gasp ettikleri kamyon şoförünü öldüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü üyesi Alman yurttaşı Benjamin Xu, İsviçre yurttaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri'nin de aralarında yer aldığı 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davaya bugün devam edildi.

Niğde Barosu sebebi ile tayin edilen avukatlar Hürriyet Toker, Nail Gündüz, Murat Turan, davadan çekildiklerini belirterek salonu terk etti.

Salonu terk eden avukatlardan Nail Gündüz, duruşma sonunda gazetecilerin 'Neden davadan çekildiniz?' sorusuna, 'Hayvanlar dahi savunulur. Bunlar hayvan da değil insan da değil. Bu nedenden dolayı davadan çekildim' diye yanıt verdi.

DURUŞMA SABAH BAŞLADI

Ulukışla İlçesi'nde 20 Mart 2014'te yol kontrolü esnasında Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki 1 kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçan tutuklu Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri'nin yargılandığı dava, Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 09.00'da başladı.

Sanıklar meselesinde 'Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği halk görevi nedeni ile kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği halk görevi nedeni ile kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama' suçlarından 3'er kere ağırlaştırılmış yaşam boyu hapis cezası isteniyor.

CEZAEVİNDEN BAĞLANDILAR

Niğde'de cezaevinde olan tutuklu sanıklardan Fuad Mövsümöv'ün silahlı terör örgütüne aza olmak ve resmi belgede sahtecilik; meselesinde yakalama kararı çıkartılan ve 52 insanın hayatını kaybettiği Reyhanlı patlamasının da sorumlusu yer aldığı iddia edilen Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar'ın silahlı terör örgütüne aza olmak suçundan, Türk uyruklu M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y.'nin de bilerek ve isteyerek örgüte katkı etmekle suçlanıyor.

Davanın güvenlik gerekçesiyle başka ile nakledilmesi için dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderen Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, Bakanlıktan gelen ret yanıtı üstüne bugün davanın ikinci duruşmasını yaptı. Tutuklu 4 sanık duruşmaya bulundukları cezaevlerinden SEGBİS bağlantısı ile katıldılar.

YAKINLARI KATILDI

Duruşmaya, teröristlerin şehit ettiği Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu ve kardeşi Tayfun Kozanoğlu, polis memuru Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban, öldürülen kamyon şoförü Turan Yaşar'ın benzeri Satı Yaşar, oğlu Murat, kızları Zeynep Yaşar ve Mediha Çetin ile ağabeyi Mehmet Yaşar katıldı.

AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ

İlk duruşmada mahkeme başkanının avukat isteyip istemediği sorusuna 'Benim avukatım Allah'tır' diye yanıt vererek avukat istemediğini belirten Benjamin Xu ile sessiz kalan Çendrim Ramadani ve Muhammed Zakiri'ye mahkemenin talebi üstüne Niğde Barosu sebebi ile tayin edilen avukatlar Hürriyet Toker, Nail Gündüz, Murat Turan, davadan çekildiklerini belirterek salonu terk etti.

'HAYVANLAR BİLE SAVUNULUR; BUNLAR HAYVAN DA DEĞİL İNSAN DA!'

Salonu terk eden avukatlardan Nail Gündüz, duruşma sonunda gazetecilerin 'Neden davadan çekildiniz?' sorusuna, 'Hayvanlar dahi savunulur. Bunlar hayvan da değil insan da değil. Bu nedenden dolayı davadan çekildim' diye yanıt verdi.

3 IŞİD'Cİ SAVUNMA YAPMADI

Davada IŞİD üyesi Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, mahkeme başkanının yönelttiği bütün soruları yanıtsız bıraktı. Savunma yapmayan 3 sanık, duruşma süresince hiç konuşmadı.

'AZERBAYCAN'DAKİ ÖRGÜTE BAĞLIYIM'

Silahlı terör örgütüne aza olmak ve resmi belgede sahtecilik suçuyla yargılanan Fuad Mövsümöv ise kendisini hiç bir avukatın savunmak istemediğini belirterek, 'Bu sebeple savunmamı kendim yapacağım' dedi. İddianamede kendisiyle ilgili suçlamaları hatırlatan Mövsümöv, 'Ben Cündüş Şam İslam Örgütü'ne aza değilim. Azarbeycan'da olan Azarbeycan Cündüş Şam Örgütü'ne bağlıyım, onunla karıştırılıyor. Cündüş Şam, kimseye bağlı olmayan, aileleriyle, hanımlarıyla yaşayan, İslam'ı izah eden ve savaşlara katılmayan bir örgüttür' diye konuştu.

Mahkeme başkanının evinde yapılan aramalarda ele geçirilen malzemeler ve dokümanlar ile, başka sanıkların üstünden çıkan ve kendisine ilişkin cep telefonu numarasının yer aldığı kağıt parçasını sorması üstüne ise şunları söyledi:

'O dokümanlardan birisi kitaptır. O kitap ise çarşıda satılmaktadır. Aramalarda 3 adet de bayrak bulundu ve bu bayraklardan birisi Azarbeycan Cündüş Şam Örgütü'ne aittir. Diğer bayraklarının üstünde de Kelime-i Şahadet ile besmele yazmaktadır. Onlar da çarşıda satılmaktadır. Ben bu telefonu vakadan takribî 1 ay evvela kullanmaya başladım. Onların üstünde sebep benim numaram var, onu başka sanıklara sorun.'

'SANIKLAR MAHKEMEYE GETİRİLSİN'

Mahkeme başkanı, duruşmaya gelen şehitlerin yakınlarına şikayetçi olup olmadıklarını sordu. Şikayetçi olduklarını belirten yakınlardan Zeynep Yaşar ile Mediha Çetin sanıkların en ağır bir biçimde cezalandırılmasını istedi.

Öte yandan Yaşar ailesinin Avukatı Ali Çil ise, ekranda görüntülerin flu olması nedeni ile sanıkların bir sonraki duruşmada hazır bulundurulmasını istek etti.

Duruşma sonunda mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, dosya üstünde tekrardan tetkik yapılmasına ve duruşmanın 17 Haziran'a ertelenmesine karar verdi.

'GÖRÜNTÜLERDE 1'İ NET, 3'Ü FLU'

Avukat Ali Çil ise, dava sonunda yaptığı izahatda, mahkemeye telekonferansla bağlanan 4 tutuklu sanıktan IŞİD üyesi Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri'nin ekrandaki görüntülerinin flu olmasına karşın, Fuad Mövsümöv'ün görüntüsünün net olmasına dikkat çekti. Çil, 'Fuad'ı net bir biçimde görürken, başka 3 cani ise flu bir ekranda görülüyor. Ekranın hem flu olması hem de boyunlarını eğmesinden ötürü canilerin onların olup olmadığını saptama edemediğimizden canilerin mahkemeye getirilmesini istiyoruz' diye konuştu.

Gazetecilerin IŞİD'in Musul Başkonsolosluğu'nu basarak tutsak aldığı 49 insanın Ulukışla saldırısını yapanlarla takas edildiği iddialarının hatırlatılması üstüne ise Çil, 'Yüzlerini net bir biçimde görmediğimizden bu iddianın gerçek olup olmadığını öğrenmek için canilerin mahkemeye getirilmelerini istiyoruz' dedi.

'BİR AN ÖNCE KARAR VERİLSİN'

Öldürülen kamyon şoförünün benzeri Satı Yaşar ise, duruşma sonunda şunları söyledi:

'Biz niye geliyoruz, boş yere mı getiriliyoruz. Bir an evvela karar versinler, ağır bir biçimde cezalandırılsın. Bunca polisi niye topluyorlar, yazık değil mi bu polislere? Ben kızımın düğününü babası olmaksızın yaptım. Yazık değil mi bu kızıma? Nerede bu devlet, nerede bu millet, böyle adalet olur mu?'

EMNİYET BAŞKA İL İSTEMİŞTİ

Öte yandan mahkemenin duruşmada nasıl bir güvenlik tedbirinin alınacağını sorması üstüne Niğde İl Emniyet Müdürlüğü, 30 Ocak'ta mahkemeye gönderdiği yazıda duruşmalara Reyhanlı patlamasında ölenlerin yakınları ile etraf illerden de sıkı bir katılım olmasının beklendiğini ve etraf illerden takviye efor istenmesi seçim zamanında her ilde güvenlik tedbirleri tahsil edilmiş olabileceği için, duruşmalarda güvenlik tedbiri alınmasında zorluk yaşanacağını belirtmişti.

Ancak, ilk duruşmada yer aldığı bunun şeklinde bu duruşmaya da emniyetin beklentisinin tersine vakada ölenlerin yakınları dışında bir katılım olmadı. Emniyet gene de adliye bahçesi ve içinde lüzumlu güvenlik tedbirlerini aldı.

KONYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar