‘Neyzen insani ve irfani tarafları anlatılmadı’

Yazar Mustafa Özdamar, ünlü neyzen ve şair Neyzen Tevfik için “Neyzen’i tanıyanlar; ‘onu anlamanın imkânı yok.

Google Haberlere Abone ol
‘Neyzen insani ve irfani tarafları anlatılmadı’

Yazar Mustafa Özdamar, ünlü neyzen ve şair Neyzen Tevfik için “Neyzen’i tanıyanlar; ‘onu anlamanın imkânı yok. Onu herkes algılayabildiği kadar anlayabilir. Kimse Neyzen olamaz. Kimse Neyzen’i hakkıyla anlayamaz anlatamaz’ yorumunu yapar. O, sürekli içen tarafıyla anlatılmış. Onun insani ve irfani tarafları pek anlatılmamış.” dedi.



Neyzen Tevfik için Bağcılar Belediyesi‘nde anma programı yapıldı. ‘Harabat Adamı Neyzen Tevfik’i kaleme alan Mustafa Özdamar, programda Tevfik’in neyi ve meyi ile meşhur olduğunu dile getirdi. İnsana insan olarak bakılması gerektiğini belirten Özdamar, “İnsanlara Allah’ın halifesi olarak insan gözüyle bakıldığında kimse birbirine dallı budaklı yaklaşmaz. İnsan artısıyla eksisiyle insandır.” ifadelerini kullandı.



Ünlü neyzenin pek çok ortamda bulunduğuna işaret eden Özdamar, onun sürekli alkol alan bir insan olarak tanındığından ve anlatıldığından yakınırken, şunları belirtti:

“Neyzen’i anlamanın imkânı yok. Neyzen ile pek çok mahvilde bulunmuş insanlar, ‘Onu herkes algılayabildiği kadar anlayabilir. Onu anlatmak çok kolay değil. Kimse Neyzen olamaz, kimse Neyzen’i hakkıyla anlayamaz ve anlatamaz’ ifadelerini kullanırlar. Onun insani ve irfani tarafları pek anlatılmamış. Neyzen, neyde ve meyde hiçliğe ermiş bir harabat adamıydı. Bu hiçliğe ulaşmak ne ile olursa olsun, hangi mertebede olunursa olunsun kendisinin bir hiç olduğunu idrak edebilmek çok önemlidir.”


Neyzen’in matarasında rakı taşıdığını aktaran Özdamar, şöyle devam etti:


“Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in de ’nun olduğu bir çok mecliste bulunduğunu dile getirdi. Özdamar, “Bulunduğu mecliste mey olmaması halinde matarasındakiyle idare ediyordu. Bir gün Yücel, ‘harçlıksız kalma’ diyerek para vermek istiyor. Neyzen de, hırsa kapılmadan, ‘Teşekkür ederim mataram dolu’ diyor. Yani, bakanlık yapmış adamın parasını almak lazım diye düşünmüyor. Bu tokluk duygusunu taşımak herkesin işi değil. O’nun kadar hiçleşmiş, fena hali yaşamış insan bulmak kolay değil.”

Özdamar, Bandırmalı Ali Efendi’nin Neyzen için, ‘O sanki velayet hırkasını tersinden giyinmiş bir insandı’ sözlerine göndermede bulundu.

Mustafa Özdamar, Neyzen Tevfik’in İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un talebelerinden olduğunu da değindi.
CİHAN

Yorumlar