Nevşehir’de tarımsal kuraklık riski bulunuyor

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz, bu yıl şehirde meteorolojik olarak kuraklığın görüldüğünü, tarımsal kuraklık riskinin de yaşanabileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Nevşehir’de tarımsal kuraklık riski bulunuyor

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz, bu yıl şehirde meteorolojik olarak kuraklığın görüldüğünü, tarımsal kuraklık riskinin de yaşanabileceğini belirtti.

Nevşehir Ticaret Borsası Toplantı salonunda aspir bitkisi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Programa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asiltürk, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gürol Çetin, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile yağ ve tohum sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asiltürk de kurum olarak Nevşehir’de tıbbi ve aromatik bitkiler kapsamında da destek verdiklerini söyledi. TKDK olarak 170 adet traktörü ve makine ekipmanı içeren projeler yanında kekik, kimyon, sarımsak ve aspir üretimine dayalı tıbbi aromatik konusunda da projeleri kabul ettiklerini belirten Asiltürk, “Bunlardan 3 tanesi bazı sorunlar nedeniyle geri çekildi. Elimizde 166 tane ciddi anlamda proje var. Bunların 86 tanesi sözleşme imzalamaya hak kazandı. Bunlardan 30 kadarının Aralık ayında traktörlerini teslim ederek hibelerini ödedik.” dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz ise aspirin yeni yeni yayılmaya çalışılan bir bitki olduğunu söyledi. Aspirin direk anıza ekimini de tavsiye ettiklerini anlatan Yılmaz, “Anıza ekimde enerji, işçilik, toprak erozyonu ve maliyetler azalmaktadır. Alternatif olarak özellikle nadasa bıraktığınız tarlalarınıza aspir ekin.” tavsiyesinde bulundu.

Bu yıl Nevşehir’de meteorolojik olarak kuraklığın görüldüğünü ve tarımsal kuraklık riskinin de yaşanabileceğini belirten Yılmaz, üreticilere uyarıda bulunarak aspirin bu anlamda da değer kazandığını bildirdi.

Uzmanlardan Selçuk Borovalı ve Ali Hakan Doğanuz aspir bitkisi hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Sunumda aspirin piyasa fiyatının 0,80 kuruş civarında olduğu belirtildi. Sözleşmeli ekimin bu alanda yaygınlaştığı ve satış sorununun bulunmadığı anlatılan sunumda, sözleşmeli tarımdan sertifikalı fidan ve yağlık bitkiler kapsamında devletin destekleme çalışmalarında bulunduğu belirtildi. Sunumun ardından karşılıklı soru-cevap halinde görüş alışverişinde bulunuldu. CİHAN

Yorumlar