Nevşehir’de çok yönlü tarıma geçilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir’in ürün yelpazesini genişleterek tekdüze tarımdan geniş yönlü tarıma alternatif ürünlerle geçerek geliri yüksek üretime dönüştürmeyi istediklerini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Nevşehir’de çok yönlü tarıma geçilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir’in ürün yelpazesini genişleterek tekdüze tarımdan geniş yönlü tarıma alternatif ürünlerle geçerek geliri yüksek üretime dönüştürmeyi istediklerini ifade etti.
Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce Ticaret Borsası konferans salonunda 'aspir' konusunda bilgilendirmek üzere çiftçi toplantısı düzenlendi.
Toplantıya; Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asıltürk, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü konu uzmanları Dilek Çoban ve Dilek Terzi, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Aspir konu uzmanı Dr. Hasan Koç ve ayçiçeği konu uzmanı Dr. Oğuz Gündüz, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, İlçe Ziraat Odası Başkanları, İl ve ilçe Müdürlüğü teknik personelleri, ilgililer ve çok sayıda üretici katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden uzman Dilek Çoban yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak yağlı tohum ve bitkilerini yaygınlaştırmak için alternatif desteklemeler sunulduğunu ve aspirinin üretimine de 2006 yılından beri destek verildiğini söyledi.
TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asiltürk ise konuşmasında, gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek yatırımlar hakkında bilgi vererek, Aspir bitkisinin tıbbı aromatik bitkiler kapsamında kurum tarafından desteklenen bir ürün olduğunu ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz ise; Nevşehir’in ürün yelpazesini genişleterek tekdüze tarımdan geniş yönlü tarıma alternatif ürünlerle beraber geçerek geliri yüksek üretime dönüştürmeyi istediklerini ifade etti.
Aspirin, Nevşehir’de bin 600 dekarlık üretim alanı ve dekara 120-150 kilogram verimiyle yeni gelişmeye başlayan bir üretim olduğunu ve bu üretimi geliştirmek istediklerini söyleyen Yılmaz, bu kapsamda il genelinde Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği içerisinde 600 üreticiye kurs verildiğini belirtti. Yılmaz, aspirin kilogramına yapılan destek miktarının 50 kuruşu geçtiğini de ifade etti.
Konuşmaların ardından Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanları Dr. Hasan Koç ve Dr. Oğuz Gündüz, Aspir ve Ayçiçeği bitkileri hakkında bilgilendirme sunuları yaptı.
Sunumlarda Aspir bitkisinin tanıtımı yapıldıktan sonra yapılan az masrafla gelirin daha da artırılabileceği, aspirin toprakta bulunan besin elementlerini çok iyi kullanması nedeniyle taban gübresi atılmasının yeterli olduğu, sıra arası mesafenin 30 cm civarında olması gerektiği belirtildi. Araştırma Enstitüsünce sonbahar ve ilkbahar ekimi yapılabilecek şekilde yeni çeşitlerin geliştirildiğini ve 2014 yılından itibaren tohumlarının üretilmeye başlanacağı belirtildi. Pazarlama konularında da bilgi veren uzmanlar, son zamanlarda ayçiçek yağına belli oranda aspir yağının ilave edildiğini, aspirin çok kaliteli bir yağının olduğunu, pazarlama sıkıntısı olmaması için sözleşmeli üretime geçilmesinin faydalı olacağını ve bu konuda üreticilere yardımcı olabileceklerini kaydetti.
Ayçiçeği hakkında da bilgilendirme sunumu yapıldıktan sonra program karşılıklı bilgi alışverişi ve soru-cevap şeklinde devam etti.
CİHAN

Yorumlar