NEVDER’in yabancı misafirleri Kapadokya’da

Nevşehir Eğitime Gönül Verenler Derneği (NEVDER)’nin yürütmekte olduğu “SETreality” isimli Avrupa Birliği projesi kapsamında 7 farklı ülkeden 27 katılımcı dünyaca ünlü kültür, manzara ve doğa turizmi bölgelerinden Kapadokya’nın...

Google Haberlere Abone ol
NEVDER’in yabancı misafirleri Kapadokya’da

Nevşehir Eğitime Gönül Verenler Derneği (NEVDER)’nin yürütmekte olduğu “SETreality” isimli Avrupa Birliği projesi kapsamında 7 farklı ülkeden 27 katılımcı dünyaca ünlü kültür, manzara ve doğa turizmi bölgelerinden Kapadokya’nın merkezi Nevşehir’e geldi. İngiltere, İtalya, Avusturya, Romanya, Yunanistan, Litvanya ve Portekiz’den gelen misafirler NEVDER’in faaliyetleri hakkında bilgi aldılar ve proje kapsamında çalışmalar yaptılar.

Proje konusu olan engelli istihdamı hakkında Türkiye’deki uygulamalar hakkında dernek yetkilileri tarafından katılımcılara bilgi verildi ve Nevşehir’de bu konuda örnek bir kurum olan Rasim Uzer İş Okulu ziyaret edildi. 4 gün süren ziyaret süresince Kapadokya’nın eşsiz güzelliklerini de görme fırsatı bulan katılımcılar Türkiye ve Kapadokya’ya hayranlıklarını ifade ettiler.

Tüm katılımcıların ortak görüş olarak; NEVDER yetkililerinin kendilerine gösterdikleri misafirperverlik konusunda çok memnun olduklarını, bölgeye ve yemeklerine hayran kaldıklarını, çok olumlu izlenimlerle ülkelerine döndüklerini aktardılar.

SETreality projesi

NEVDER tarafından hazırlanan SETreality isimli proje, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından Grundtvig Öğrenme Ortaklıkları projesi kapsamında hibe desteği almaya hak kazandı. Proje ile ortak dernekler arasında özellikle özürlüler, uyuşturucu ve hap bağımlıları ve akıl hastaları gibi dezavantajlı gruplar olarak nitelendirilen kişilerin rehabilitesi için nelerin yapıldığı, yapılması gerektiği noktasında araştırma, inceleme ve analiz yaparak ülkelerinde uygulanması noktasında kamuoyu oluşturulması amaçlanıyor.

Türkiye’de NEVDER tarafından yürütmekte olan SETreality isimli proje ile ortak ülkelerde ziyaretler yapılıyor. Proje ortakları İngiltere, İtalya, Avusturya, Romanya, Litvanya, Portekiz ve Yunanistan’da bulunan “Sosyal Firma” niteliğindeki dernekler olarak belirlendi.

NEVDER’den alınan bilgiye göre, Sosyal firma kavramı Avrupa’da kar amacı gütmeyen, daha çok sosyal konularda toplum yararına faaliyet gösteren derneklere deniyor. Bu tür derneklere belediyeler, kamu kurumları ve vatandaşlar önemli maddi katkıda bulunuyor. Ülkelere karşılıklı ziyaretler oluyor. Bu ziyaretler Katılımcı arkadaşlar açısından çok yararlı oldu. Bunlar arasında yer alan Portekiz’de hapçılar, uyuşturucu müptelalarını bahçe, park, restoran gibi işlerde çalıştırarak rehabilite edildikleri gördük. Portekiz’de proje ortağımız olan ARİA adlı derneğin akıl hastanesinde yatan hastalara yaptığı programları yerinde inceleme fırsatı elde ettik. Orada hastaları bahçe, park, restoran gibi işlerde çalıştırarak rehabilite ediyorlar ve güzel sonuçlar aldıklarını söyledi. Bunların Türkiye’de uygulanması için girişimlerde bulunacağız. Toplamda 24 arkadaşımız bu ülkeleri ziyaret etti. Bizde kendi ülkemizde daha başka ne tür sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirebileceğimiz konusunda fikir sahibi olduk. Derneğimiz son zamanlarda çok önemli etkinlikler gerçekleştiriyor. Bu tip projelerle de hem üyelerimizin gelişimine katkı sağlıyoruz, hem de farklı ülkelerden insanlara bizleri ve toplumumuzu doğru tanıtma imkanı elde etmiş oluyoruz. SETreality isimli proje 2012 yılında başladı ve 2014 yılı Temmuz ayı başında sona erecek. Proje ortağımız olan İngiltere, İtalya, Avusturya, Romanya, Litvanya, Portekiz ve Yunanistan’da faaliyette bulunan sosyal firma kapsamındaki proje ortaklarımızdan oluşan bir grubu şehrimizde ağırladık. Burada yapılan sosyal programları anlattık ve uygulanan yerlere götürdük. Bugüne kadar olan çalışmalarımızı da değerlendirme imkanı yakaladık. 2014 yılı Temmuz ayında ise 6 kişi ise İtalya’ya aynı amaçla gidecek. CİHAN

Yorumlar