Nevali Çori tapınağı yeni müzede sergilenecek

Su altında kalmasın diye sökülen Nevali Çori tapınağı Şanlıurfa’da yapımı devam eden müzede sergilenecek.

Google Haberlere Abone ol
Nevali Çori tapınağı yeni müzede sergilenecek

Su altında kalmasın diye sökülen Nevali Çori tapınağı Şanlıurfa’da yapımı devam eden müzede sergilenecek.

Türkiye'nin en büyük müzesinin yapımı Şanlıurfa’da devam ediyor. 38 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 60 bin metrekare üzerinde inşa edilen ve 70 milyon liraya mal olması beklenen müze, Haziran ayında açılması bekleniyor. Müze, tarihin tüm çağlarına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdür vekili Aydın Aslan ve Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, Haleplibahçe mahallesinde yapımı devam eden müze ile ilgili son gelişmeleri paylaştı. Müzeyi basın mensupları ile birlikte gezen müdürler, müzede sergilenecek eserler hakkında bilgi aktardı.

Hummalı çalışmanın yapıldığı müzede en dikkat çeken eserlerden biri de Nevali Çori. Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesine bağlı Kantara köyünde yer alan ilk yerleşim yerlerinden biri olan Nevali Çori, 1980'li yılların sonunda ve 90’ların başındaki kurtarma kazıları sayesinde ortaya çıkarıldı ve sular altında kalmadan önce bulunan eserler, Urfa müzesine taşındı. Yaklaşık 20 yıldır müze deposunda bekletilen Nevali Çori eserleri olduğu gibi müzede yeniden monte ediliyor. Monte işlemi kazıyı yapan aynı arkeolog tarafından gerçekleşiyor.

Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Aydın Aslan, Nevali Çori tapınağı 20 yıl önce söküldü, baraj suyu altından kalmaktan kurtarıldı. 20 yıl sonra da söken hocamız tarafından müzemize kuruluşu yapılıyor." diye konuştu.

MÜZE, TÜM ÇAĞLARIN KALINTILARINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

38 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 60 bin metrekare üzerinde inşa edilen ve 70 milyon liraya mal olması beklenen müze, tüm çağlardaki kalıntılara ev sahipliği yapacak. Müze, ilk çağlardan itibaren başlayan ve yakın zamana kadarki tarihi süreci canlandırma eserler ile ziyaretçisini bir tarih yolculuğuna çıkaracak. Dünya standartlarına göre yapılan müzede tunç devri, Roma, Babil, Helenistik ve diğer dönemlere ait eserler yer alacak. Hiç merdiven kullanılmayan müzede üst katlara çıkmak için rampa yolları kullanılacak. Ayrıca mevcut yer olmadığı için yıllardır depolarda çürümeye terk edilen eserler, müzeyi süsleyecek. Mevcut müzede bin 500 eser sergilenirken yapımı devam eden müzede 10 bin eserin sergilenmesi planlanıyor.

Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Aydın Aslan, 200 dönüm üzerinde arkeolojik ve mozaik iki müzenin kurulduğunu hatırlatarak müzenin Haziran ayında açılmasını beklediklerini söyledi. Mevcut müzede bin 500 eserin sergilendiğini dile getiren Aslan, bu müzenin faaliyete girmesi ile yaklaşık 10 bin eserin sergileneceğini kaydetti. Aslan, Türkiye’nin en büyük müzesi olarak nitelendirdiği müzenin 70 milyon liraya mal olduğunu belirtti.

Müze Müdürü Müslüm Ercan ise gezi sırasında müzeye yerleştirilecek eserlerle ilgili bilgi verdi. Müzenin hangi bölümünde hangi çağa ait eserlerin sergileneceğini detaylı bir şekilde anlatan Ercan, müzenin Şanlıurfa’yı turizmci akınına uğratacağını söyledi. Birçok mozaikin de yeni müzede sergilenme imkanı bulacağını sözlerine ekleyen Ercan, İilimizin 10 ayrı noktasından yaklaşık 30 yıldır bizden önceki müze müdürlerinin tespit ettiği mozaikleri o noktadan kaldırdık. Şu anda müzede restore ediliyor. Yeni müzede bunları sergileme imkanı bulacağız. Bu da yeni müzemiz için ayrı bir kazanç olacak.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar