NEÜ heyeti Bulgaristan’dan döndü

Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, ERASMUS programı kapsamında Bulgaristan Konstantin Preslavsky Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
NEÜ heyeti Bulgaristan’dan döndü

Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, ERASMUS programı kapsamında Bulgaristan Konstantin Preslavsky Üniversitesi’ni ziyaret etti.
Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Tuncay Bülbül, Yrd. Doç. Dr. Günil Özlem Ayaydın Cebe, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gönel, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karataş ile birlikte Bulgaristan’ın Şumnu ilinde bulunan Konstantin Preslavsky Üniversitesi’ne ziyarette bulundu.
Ziyaret, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Konstantin Preslavsky Üniversitesi Türk Filolojisi Bölümü arasındaki Erasmus, Ders Verme Hareketliliği Programı Anlaşması kapsamında üniversite öğretim üyelerinin ders vermesi amacıyla gerçekleşti. Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın, Konstantin Preslavsky Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Margarita Georgieva ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İvelina Savova ile yaptığı görüşmelerde, iki üniversite arasındaki Erasmus anlaşmasına farklı bölümlerin de dâhil edilmesi ve ortak kültürel, bilimsel etkinlikler yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.
Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, üniversite düzeyinde yapılan akademik ve idari görüşmelerin dışında, önemli bir Türk nüfusunun yaşadığı Şumnu’da Şumnu valisi ile de şehirde yaşayan Türklerin ve özellikle üniversitedeki Türk öğrencilerin sorunları konusunda bir görüşme yaptı.
Prof. Dr. Filiz Kılıç ve beraberindeki öğretim üyeleri, Konstantin Preslavsky Üniversitesi, Beşeri Bilimler Fakültesi’ndeki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü ziyaretlerinde, bölümün öğretim elemanları ile genelde Bulgaristan’daki, özelde ise Şumnu’daki Türkler, Türkçenin öğretimi, bölümdeki çalışmalar, ihtiyaçlar ve sorunlar konularında fikir alışverişinde bulundu. Her konuda buradaki öğretim elemanlarına, öğrencilere destek olabileceklerini söyleyen Rektör Kılıç, daha sonra bölüm öğrencileriyle bir araya gelerek üniversiteyi tanıtan bir konuşma yaptı ve Bulgar öğrencileri davet etti. Üniversite ziyaretinde son olarak Prof. Dr. Filiz Kılıç ve öğretim üyeleri bölüm öğrencilerine alanlarıyla ilgili ders verdi.
Akademik etkinliklerin ve idari görüşmelerin dışında Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, öğretim üyeleri ile birlikte Şumnu’daki Kuzeydoğu Bulgaristan Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nı, sahibi bir Türk olan Balkanların en büyük alüminyum fabrikası Alcomet’i, şehirde faaliyet gösteren Türk işadamlarını, esnafları ve Sofya’daki Türkiye Öğrenciler Konseyi Bulgaristan Temsilciliği’ni ziyaret etti. Bu ziyaretler sırasında Bulgaristan Türklerinin sorunlarını dinleyen Kılıç, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Bulgaristan Türklerine destek olma sözü verdi.
Bulgaristan tarihinde önemli bir yere sahip kültürel mekânların dışında, Osmanlı dönemine ait, Şumnu’daki Tombul Cami’yi, Sofya’da bulunan ve günümüzde müze olarak kullanılan Koca Mahmut Paşa Camisi’ni ve Mimar Sinan tarafından yapılan Kadı Seyfullah Efendi Camisi’ni inceleyen Prof. Dr. Filiz Kılıç ve öğretim üyeleri, Dereköy’de (Struyno) bulunan Ballı Baba Türbesi’ni de ziyaret etti.
Rektör Kılıç ve beraberindekiler, Bulgaristan seyahatinde son olarak, Bulgaristan’ın önemli Osmanlıca uzmanlarından biri olarak bilinen Doç. Katerina İvanova Venedikova ile görüştü ve Bulgaristan’daki Türklük bilimi ve el yazmaları konusunda görüş alışverişinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar