"Nene Hatun'u unutmak ve unutturmak tarihe ihanettir"

Türkiye'nin milli kadın kahramanlarından Nene Hatun'un ölümünün 59 yıldönümünde resmi törenlerle anılması için şehirdeki sivil toplum kuruluş temsilcileri, devlet yetkililerine, "Nene Hatun'u unutmayalım ve unutturmayalım. Nene Hatun'u...

Google Haberlere Abone ol
"Nene Hatun'u unutmak ve unutturmak tarihe ihanettir"

Türkiye'nin milli kadın kahramanlarından Nene Hatun'un ölümünün 59 yıldönümünde resmi törenlerle anılması için şehirdeki sivil toplum kuruluş temsilcileri, devlet yetkililerine, "Nene Hatun'u unutmayalım ve unutturmayalım. Nene Hatun'u unutmak tarihe ihanettir. Nene Hatun'u yeni nesillere tanıtmak için resmi anma programları düzenlenmeli." çağrısında bulundu.

1877- 1878 Osmanlı Rus Harbi'nde Erzurum'un Rus işgalinden kurtarılmasında destan yazan Nene Hatun'un yarın (perşembe) ölümünün yıl dönümü. 98 yaşında zattüreden vefat eden Nene Hatun'un ölüm yıl dönünümde yad edilmesi için stk temsilcileri ortak çağrıda bulundu. Tarihi kahramanların isimlerinin ve hatıralarının yaşatılmasının toplumsal bilinç için önemli olduğunu belirten stk temsilcileri, "Tarihi şahsiyetler vefa bekliyor. Milli kimliğimizin tarihsel kodlarında önemli yere sahip olan Nene Hatun'u ölüm yıl dönümünde hatırlamak, hatırlak milli görev ve sorumluluğumuzdur. Devletin, yetkili makamları Nene Hatun'un manevi şahsiyetine sahip çıkmalı. Mülki ve yerel yönetimler ile toplumun geniş kesimi Nene Hatun'un ölüm yıl dönümünde hatırlamalı. Ruhuna fatiha okumalı." görüşünde birleştiler.

Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, "Erzurum'un milli kahramanı Nene Hatun'un anılması, hatırlanması gelecek nesillere tanılması gerekiyor. Çünkü kültür kodlarımızın içinde bu tür kahramanlık, tarihi şahsiyetler toplumsal teminatımız, güvencemizdir. Özgürlüge, bağımsızlığa olan hayalimizin, özlemimizini ifadesidir Nene Hatun. Bu milli kahramanlar ölüm yıl dönümlerinde hatırlanmalı, gelecek nesillere aktarılması elzemdir. Erzurum'da Nene Hatun'un hatırlanmasında maalesef bir vurdum duymazlık sözkonusu. Nene Hatun'un Mahallebaşındaki yaşadığı evin önündeki büstü bakımsızılğa terk edilmişti. Yine Nene Hatun'un başka bir şahsa satılmış olan evi müzse haline getirilmeli. İçinde Milli kahramanımız Nene Hatun'a ait eşyalar sergilenmeli. Şehirdeki atalet ortadan kaldırılmalı. Nene Hatun'un resmi proğramlarla yad edilip, hatırasınının yaşatılmasını istiyoruz. En azından ebediyete intikal etmiş bütün aziz kahramanlarımızın ve Nene Hatun'un ruhuna bir fatiha okunmalı" diye konuştu.

Erzurum Tarih Derneği Başkanı Doç. Dr. Ali Kurt, şu değerlendirmede bulundu: "Nene Hatunlar olmasaydı bizlerde olamazadık. Nene Hatun gibi kahraman, yiğit, fedekar insanlar sayesinde bu gün Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Bu nedenledirki geçmişte bizim için fedekarlık yapmış bu insanları saygıyla anmalıyız. Böylece gelecek nesiller de iyi birer yurttaş olmak bilincine ulaşacaklardır. Nene Hatun bu millet için önemlidir. Özel proğramlarla yad edilmelidir. Topluma, yetişen yeni nesillere Nene Hatun anlatılmalıdır, tanıtılmalıdır. Bizi biz yapan değerlere, kahramanlara sahip çıkmalı ve aziz hatıralarını yaşatmalıyız."

Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şube Başkanı Sevim Çebi, "Türk milletinin kahraman anasıdır Nene Hatun. Nene Hatun, Türkiye'dir, Erzurum'dur. Kahraman Nene Hatun'un torunları olarak Osmanlı- Rus savaşında destan yazmış yazmış bu milli kadın kahramanı unutmamak gerek. Toplumsal vefa önemli. Nene Hatun gibi tarihe mal olmuş bir kahramı ölüm yıl dönümünde hatırlamamak, anmamak büyük bir yanlış. Dernek olarak yarın Aziziye Tabyaları'na çıkıp Nene Hatun'un kabrini ziyaret edip, ruhuna fatiha okuyacağız. Yerel yönetimklerin de toplu taşım araçlarını ücretsiz vatandaşlara tahsis etmesini ve bu kahraman kadınımızın ölüm yıl dönümünde kabrinin ziyaret etmek isteyenlere hizmet sunmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

NENE HATUN KİMDİR?

Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'da doğdu. 1877 yılında 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerlerini uykuda yakalayıp kılıçtan geçirdiler. Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirdiler. Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda şehit oldular. Nene Hatun'un vatan için gece başlayan mücâdelesi, tüm düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti. Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. Türk Kadınlar Birliği tarafından ölümünden 3 ay önce yılın annesi seçilmiştir. CİHAN

Yorumlar