Nemrut, ziyaretçi akınına uğruyor

Avrupa Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi kapsamında, birinci olan ve mükemmeliyet ödülü alan dünyanın ikinci büyük krater gölü Nemrut, her gün yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan...

Google Haberlere Abone ol
Nemrut, ziyaretçi akınına uğruyor

Avrupa Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi kapsamında, birinci olan ve mükemmeliyet ödülü alan dünyanın ikinci büyük krater gölü Nemrut, her gün yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan ve Anadolu’nun yeryüzü cenneti olarak da nitelendirilen dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük kalderası, mevsimin verdiği güzelliklerle görenleri adeta kendine hayran bırakıyor. EDEN Projesi kapsamında internet üzerinden projede yer alan birçok Avrupa ülkesinde farklı dillerde tanıtımı yapılan Nemrut Dağı ve Nemrut Gölü bu tanıtımlar sayesinde her gün yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez uğrak yeri oluyor.

Sönmüş bir volkan olan Nemrut Dağı’nın zirvesinde yer alan Nemrut Krater Gölü, Bitlis İli Tatvan İlçe sınırları içerisinde yer alıyor. Bu doğa harikasını tüm dünyayı fethetme amacıyla Doğu’ya yaptığı sefer sırasında Büyük İskender’in keşfettiğine inanıldığından dolayı “Büyük İskender’in Cenneti” adıyla da biliniyor. Kapladığı alanla kendi türünde dünyada 16. sırada bulunan ve yüzlerce yıldır ziyaret edilen Nemrut Krateri’nde, sıcak ve soğuk göllerinin bir arada bulunması tek başına şaşkınlıkla birlikte hayranlık da uyandıracak ve mutlak surette ilgi çeken bir durum. Bunun yanında, göllerin çevresinde de onlarca kuş çeşidi ve aralarında endemik türlerin olduğu zengin bir floranın bulunması, buz mağaraları, buhar bacası ve gölleri bu yeri özellikle doğa tutkunları için bir cennet haline getiriyor.

Boyutları bakımından kendi türünde dünya ikincisi unvanına sahip olan Nemrut Krater Gölü 13 kilometre karelik alanıyla tüm kraterin üçte birini kaplamakta. Kraterde bulunan beş adet göl içerisinde boyutları bakımından ikinci sırada yer alanı ise sıcak bir kaynağa sahip. Kıyılarında oluşan sıcak su havuzlarına girmek kaplıca keyfini yaşamak isteyenlerin tecrübe etmekten en çok keyif aldıkları faaliyetler arasında. Gölün 150 metre kadar doğusunda da çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan sıcak buhar yarıkları bulunuyor. Nemrut Dağı’nın güney yamaçlarında telesiyej ve teleferikleri ve konaklama olanakları ile kış sezonlarında yoğun talep gören bir kayak merkezi bulunuyor.

Nemrut Krater Gölü’nü ilk defa görme fırsatı bulduğunu ifade eden ziyaretçilerden Nedim Irmak, Nemruta ve krater gölüne hayran kaldığını belirterek, “Krater gölü gerçekten görülmeye değer bir yer. Muhteşem gerçekten. Bu yıl arkadaşlarımızla birlikte gezme fırsatımız oldu. Gerçekten hayran kaldık. Bu yüzden gerçekten gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer olduğunu söylemek gerekiyor.”

Nemrut’u görmeye Şanlıurfa’dan gelen Şeref Akgün ise, Nemrut’u çok beğendiklerini ifade ederek, “Harika bir görüntü var. Yukarıdan uçaktan görmüştüm geçerken ama ilk kez böyle kıyısına geldik. Gördük gelinmeye görülmeye değer bir yer. Umarım herkes gelir görür bu güzelliği. O anlamda özellikle bölgemin tanınması kalkınması gelişmesi içinde katkı sunar. CİHAN

Yorumlar